Gaziantep’te işçilerin “fabrika değil mezbaha” dedikleri Akınal Sentetik Tekstil’de 8 yılda en az 9 işçi ellerini, 1 işçi de hayatını kaybetti. Organize Sanayi Bölgesindeki tekstil tekstil fabrikasının girişine konulan reklam panosu ise ‘pes’ dedirtti.
Evrensel’den Mehmet Türkmen ve Mazlum Ayçiçek’in aktardığı haber-yorum’a göre, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, geçtiğimiz günlerde son on yılı kapsayan ‘Gaziantep iş cinayetleri raporu’nu açıkladı. Bu rapora göre, Gaziantep’te son on yılda 427 işçi çalışırken iş cinayetine kurban gitti. Sayılar Türkiye ortalamasının çok üzerinde.
BÜYÜMENİN ARDINDAKİ VAHŞİ ÇALIŞMA DÜZENİ
Gaziantep’in en hızlı büyüyen firmalarından biri de Akınal Tekstil. Saim ve Suat Akınal kardeşlere ait olan Akınal Sentetik Tekstil ve Koza Polyester adlı her iki şirket de İstanbul Sanayi Odasının “500 büyük sanayi kuruluşu” listesinde yer alıyor.
Nonwoven kumaş üretiminde dünyanın ilk 20 üreticisi arasında. Çocuk bezi, ıslak mendil, halı altı kumaşı gibi ürünlerin yanı sıra, tekstilden kauçuk ve plastiğe kadar farklı sektörlere ham madde de üreten iki şirket de aynı yerde faaliyet gösteriyor ve kapasite açısından sektörün ikinci büyük tesisine sahip. Bu göz kamaştırıcı büyümenin arkasında ise işçilerin ellerini kollarını biçen vahşi bir çalışma düzeni var.
‘PES’ DEDİRTEN REKLAM
Gaziantep (OSB) girişinde billboardlarda bir reklam sizi karşılıyor: “El cerrahisi 7/24 yanınızdayız.” Belki daha önce iş kazası geçirmeyen birisi için anlamsız ya da çarpıcı gelmiyor olabilir ama patronlar için ilgi çekici reklamlar bunlar, mağdurlar içinse ürkütücü. Yılda kaç kişi iş kazalarından dolayı uzuv kaybı yaşıyor, buna dair elimizde net bir veri yok. Ama Ali’nin çalıştığı Akınal Sentetik fabrikasında yaşananlar bu oranın yüksek olduğunu gösteriyor.
EN AZ 9 İŞÇİ ELİNİ KAYBETTİ
Akınal Sentetik Tekstil’de 8 yılda en az 9 işçi ellerini, 1 işçi hayatını kaybederken fabrikada çalışan Ali Zorkuşçu, 8 buçuk yıl çalıştığı Akınal Sentetik’te bu yılın ocak ayında sol elini makinenin tarağına kaptırdı. Eli kurtarılmayarak ampute edildi. Ali son 8 yılda aynı fabrikada aynı şekilde elini kaybeden 9 işçiden sadece biri. Bu 9 kişi sadece Ali’nin tanıdıkları. Yaşananlar ve anlatılanlar, aslında gerçek sayının hiç de az olmadığını gösteriyor. 2017 yılında 21 yaşındaki Halil Tapar adlı genç bir işçi ise sarıcı denen makinenin silindiri arasında sıkışarak hayatını kaybetti. Ali’nin deyimiyle, “Fabrika değil mezbaha burası.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***