WAN – Wan’da bir ayda iki kez zamlanan yol ücretlerine hem şoförler hem yurttaşlar tepkili. Şoförler zarar ettiklerini belirtirken, yurttaşlar ise “Evde yiyecek ekmek bulamıyoruz” tepkisinde bulundu.
Wan’da son bir ay içerisinde şehir içi ulaşım ücretlerine ikinci kez zam yapılması halkın tepkisine neden oldu. Haziran ayında 6 TL olan şehir içi yol ücreti, önce 7 TL’ye, sonra 11 TL’ye çıktı. Halk yapılan zamların geri çekilmesini isterken, şoförler yapılan zamların hemen ardından yakıta zam geldiğini ve anlamının kalmadığını söyledi.
‘ARTIK YOLCU BULAMIYORUZ’
Beşyol ile Meydan arasında servis şoförlüğü yapan Hasan Fil, servislere yapılan zamlardan sadece beş gün faydalandıklarını, hemen ardından tekrar akaryakıta zam yapıldığı için bir anlamının kalmadığını söyledi. Kendilerine yılda bir kez, yakıta hemen hemen her gün zam yapıldığını belirten Fil, yolcuların ulaşıma yapılan zamlardan şoförleri sorumlu tuttuğunu vurguladı. Ulaşım zamlarını kendilerinin değil, belediyenin yaptığını ifade eden Fil, “Bizim elimizde olan bir şey değil. Yapılan zamlar nedeniyle yolcular bizi suçluyor. Biz de kazandığımız tüm parayı, akşam gidip akaryakıta veriyoruz. Bu zamlar nedeniyle herkes birbirini suçluyor. Daha önce sigortam bin 200 iken, şu an 8 bin 500 TL oldu. Yeni zamlar nedeniyle artık çeviremiyoruz. Gün gittikçe geriye doğru gidiyoruz. Her şekilde biz de halk da sıkıntıdayız. İnsanlar artık zamlara alışmış durumda. Yol parası 11 TL oldu ve bu çok yüksek bir rakam. Bu yüksek zamlar nedeniyle artık yolcu bulamıyoruz. Bazen bir kişi ile mahalleye gidip geliyoruz” dedi.
‘HER GÜN ZARAR EDİYORUZ’
Her gün zarar ettiklerini dile getiren Fil, “Bunun suçlusu belli. Biz halktan utanarak para istiyoruz. Her akşam petrole bin TL bırakıyoruz ama halktan 11 TL isteyemiyoruz. Böyle devam ettikçe hiçbir şey düzelmez, geriye doğru gidiyoruz. Kriz nedeniyle iş yapamayan birçok arkadaşımız, İstanbul gibi kentlere gidip, inşaat işlerinde çalışmaya başladı. Yani 3 milyonluk tezgahın var, devlete vergi veriyorsun, para kazanamadığın için inşaata gidiyorsun. Ben buradan 11 TL alıyorum ama 15 yere vergi veriyorum. Dengeler bozulmuş durumda” şeklinde konuştu.
‘HALKIN 11 TL VERECEK GÜCÜ YOK’
Geçim zorluğuna değinen servis şoförü Hüseyin Nayman, insanların servise 11 TL verecek gücünün olmadığını söyledi. Aracının sefer başı 78 TL yakıt harcadığını aktaran Nayman, mahalleye iki veya üç yolcuyla gidip geldiğini belirtti. Yapılan zamlarla ve olmayan yolcularla para kazanmanın imkansız hale geldiğini söyleyen Nayman, “Bu durumda ben nasıl para kazanacağım? Bu durum hem bana hem de bu millete zarar. Bu millete yazık değil mi? Aslında biz kendimiz bunu yaptık. Yapılan zamlar çözüm değil. Bugün kullandığım araba arıza yaptığı zaman bir yılım heba oluyor. Bu zamlar insanları bıktırmış durumda. İnsanlar zaten asgari ücretle çalışıyor. Bu parayı yola verdikten sonra evini nasıl geçindirecek? Zamlar nedeniyle yolcularla karşı karşıya geliyoruz. Bu zamların sebebi biz değiliz ama insanların tepki göstermesini de haklı buluyorum” ifadelerini kullandı.
‘YENİ ZAMLARLA MAĞDURİYET ARTACAK’
Ulaşıma yapılan yeni zamlarla birlikte artık mahalleye boş gidip geldiklerini söyleyene Veysel Yazlık adlı şoför ise, “Ulaşıma zam geldikten sonra işlerimiz çok düştü. Arabanın mahalleye dolu gidip gelmesi gerekirken, şimdi yolcu bulamıyoruz. Bundan dolayı kazandığımız artık bizi kurtaramıyor. Biz ne kadar kazanırsak kazanalım, sadece yakıta çalışıyoruz. Biz de yolcu da mağdur durumdayız. Yakıta gelecek yeni zamlarla birlikte mağduriyetimiz daha artacak” diye konuştu.
‘ZAMLAR VİCDANİ VE AHLAKİ DEĞİL’
Yapılan zamlara tepki gösteren Metin Bayram adlı yurttaş, “Asgari ücretin altında çalışan birçok insan var. Yol ücretinin ve ekmeğin bu kadar yükselmesi gerçekten insani, ahlaki ve vicdani değil. Bu konuda başta şoförler cemiyeti, belediye, valilik ve hükümeti kınıyoruz. İnsanların hak ettiği bir durum değil. Yol ücretlerinin çok yüksek olması, ekmek zamları, gıda zamları ve birçok insanın kirasının ödeyemediği bu durumda yapılan zamlar ahlaki değildir” dedi.
‘TEK SORUMLU HÜKÜMET’
Yol ücretlerine yapılan zamlara kimsenin tepki göstermediğini ifade eden Ahmet Kaya, şunları söyledi: “Ekmek 3 buçuk TL’den 6 TL’ye çıktı. Akaryakıta her gece zam geliyor. Bu ay, ev ve su faturam bin TL geldi. Bakıyorum sadece banyo için su kullanıyoruz ama bu faturanın nasıl bu kadar çok geldiğine şaşırıyoruz. Bu zamların temel nedeni hükümettir, başka da bir şeyden kaynaklanmıyor. Sürekli bir şeyler çalınıyor, ortadan kayboluyor ve bunlar zam olarak bize yansıyor. Sürekli bir yalan dönüyor ortalıkta. Enflasyon ve zam oranına bakıyorsun, ikisi de birbiriyle uyuşmuyor. Her şey iki katına çıkmış durumda, bunun da tek sorumlusu hükümettir.”
İnsanların evlerine artık ekmek bile götüremediğini dile getiren Nişan Çarol, “Hemen her gün her şeye zam yapılıyor. Burada yaşayan insanların evinde yiyecek ekmeği bile yok. Minibüs ücreti olmuş 11 TL. Bu fiyat çok yüksek. Biz halk olarak çok mağduruz. Bu nasıl bir devlet?” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***