898 binden fazla yeni üniversiteli için kayıt zamanı başladı.Üniversite kayıtlarının başlamasının üzerinden henüz 24 saat geçmeden öğrencilerin yüzde 53,7’sinin işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden yaptığı açıklandı. Öğrenciler 30 Ağustos’a kadar elektronik ortamdan kayıt yaptırabilecekleri gibi, 1 Eylül tarihine kadar kazandıkları üniversiteye giderek de kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) verilerine göre bu yıl üniversite sınavına başvuranların sayısında tarihi bir rekor kırıldı. Bu sayı, geçen yıla kıyasla yüzde 9 artarak 3 milyon 527 bin 463 oldu. Sınav sonucunda tercihte bulunan 898 bin 24 aday bir programa yerleşmeye hak kazandı. Toplam yerleşen sayısı geçen yıla göre 47 bin 393 kişi arttı. Açıköğretim hariç örgün eğitim veren yükseköğretim programlarında 923 bin 411 kişilik kontenjanın, 34 yaş üstü kadın, depremzede, şehit ve gazi yakını kontenjanı hariç tutulduğunda doluluk oranı yüzde 99,8 olarak gerçekleşti.
Üniversite öğrencilerinin en önemli sorunu barınma
VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı öğrenciler yeni bir hayata başlayacakları için heyecanlı olsa da gündemlerinde birçok sorun da var. Üniversiteyi kazanan gençlerin yüz yüze olduğu sıkıntıların başında ev kiralarının ve özel yurt ücretlerinin yüksekliği nedeniyle barınma sorunu geliyor.
İzmir’de Ege Üniversitesi makine mühendisliği bölümünü kazanan Buse Yıldız, Balıkesir’den geldiğini söyleyerek, “Barınma sorununu daha çözemedim. Yurtlarla görüşüyorum, öğrenci köyüne başvuru yaptım. Devlet yurduna başvuru yapmayı düşünüyorum. Çıkmazsa mecbur özel yurt tutacağız” dedi.
Özel yurtlarda dört kişilik odaların fiyatlarının senelik 90-100 bin TL arasında olduğunu kaydeden Yıldız, “Sadece sabah kahvaltısını kapsıyor. Akşam yemeği içine dahil değil. Bu şekilde biraz sıkıntılı. Fiyatlar çok yüksek. Ailem de bu konuda endişeli. Ama mecburuz, elimizden başka bir şey gelmiyor” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Fakültesi’ni kazanan Batuhan Saçö de ev kirası ve özel yurt ücretleri yüksek geldiği için devlet yurduna başvuracağını söyledi. Saçö, “Bursa Gemlik’ten geliyorum. Devlet yurduna başvuru yapacağım. KYK yurdu çıkmazsa büyük ihtimalle özel apart veya yurtlara yerleşeceğim. Fiyatlar özellikle Urla’da yüksek” dedi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olan yurtlar, 2023-2024 eğitim öğretim yılında 950 bin yatak kapasitesiyle hizmet verecek. Yurt başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak. Ancak özellikle büyük şehirlerde KYK yurtlarının kapasitesi yetersiz kaldığı için özel yurtlar ön plana çıkıyor.
Üniversiteye adım atar atmaz yurtdışı hayali
Üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler, Türkiye’de her üç işsizden birini üniversite mezunlarının oluşturması yüzünden gelecekle ilgili de kaygı duyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ne göre, 2022 yılında yüzde 11,3 olan yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranı, yüzde 10,4 olan genel işsizlik oranının da üstünde bulunuyor.
Son yıllarda art arda açılan üniversitelerin sayısındaki hızlı artışa paralel olarak yüksek öğrenimli işsiz sayısı da hızla büyüyor. Birçok genç gelecek kaygısıyla, üniversiteye adım attıkları ilk andan itibaren yurtdışında çalışma hayali kuruyor. Onlardan biri de Ege Üniversitesi diş hekimliği bölümünü kazanan Sanem Çelik.
VOA Türkçe’ye konuşan Çelik, “Gelecek hayalleri olarak şu anda yurtdışına gitmeyi hedefliyorum. Annem babam ikisi de doktor, ikisini de görüyorum. Annem devlette çalışıyor. Yani yoğun bir tempoda çalışıyorlar ama emeklerinin karşılığını almadıklarını düşündüğüm için ben de daha çok yurtdışı istiyorum” dedi.
Baba Engin Çelik de kızının yurt dışı hayalini desteklediğini söyleyerek, “Gerekçelerine kısmen katılıyorum, tabii bizim mesleğimizi icra ederken çok zorluklar yaşadığımızı gördü. Maalesef ülkemizin şu anki koşulları hekim olarak çalışmayı gerçekten çok zorlaştırdı. Yurtdışını destekliyorum” şeklinde konuştu.
“Ne olursa olsun yurtdışına gitmek istiyorum”
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü kazanan Efe Çavuşoğlu da mezun olduktan sonra yurtdışında çalışmayı ve yaşamayı istediğini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Ne olursa olsun yurtdışına gitmek istiyorum. Hem yaşamak için hem de yüksek lisans için; hayalim o yönde. Yaşama anlamında da hayalim, Avrupa’da inşallah olacak” dedi.
Kazandığı okul sayesinde gelecek kaygısının azaldığını belirten Çavuşoğlu, “Gıda mühendisliği bölümümden gayet memnunum. Hem istediğim bir bölümdü hem de gelecekte iş yapabileceğini düşündüğüm bir bölümdü. Ege Üniversitesi de zaten Türkiye’de iyi bir üniversite. Çok fazla mezun çıkıyor. Çok fazla da üniversite var. Bu, üniversitenin kalitesiyle alakalı. Ege’den mezun olmakla başka yerden mezun olmanın aynı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.
Baba Alparslan Çavuşoğlu da Türkiye’deki diplomalı işsizliğin gençleri yurtdışına göç etmeye yönelttiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Ülkemizin şartları maalesef o kadar iç açıcı görünmüyor. O yüzden kendisini geliştirmesi açısından biz önüne fırsatlar sunuyoruz. Bu fırsatları değerlendirdiği takdirde önünün açık olacağını düşünüyorum. Maalesef ülkemizde politikalar çok farklı. Sadece üniversite mezunları arasında değil çok ciddi bir işsizlik durumumuz var” dedi.