– Birleşmiş Milletler (BM) Kültür Ajansı, İtalya’nın tarihi kentlerinden Venedik’in tehlike altındaki dünya mirası listesine eklenmesi gerektiğini söyledi. UNESCO’nun raporuna göre, ikonik İtalyan kenti, aşırı turizm, aşırı kalkınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak yükselen deniz seviyesi nedeniyle “geri dönüşü olmayan” bir hasar riski altında. Ajans, bölgenin gelecek için daha iyi korunmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.
ESKİ BELEDİYE BAŞKANI: SÖZLER YERİNE DAHA FAZLA EYLEME İHTİYAÇ VAR
Venedik Belediyesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Ajansın teklifini dikkatle değerlendireceklerini ve merkezi hükümetle de görüşüleceğini” söyledi. UNESCO raporu, İtalya’nın en güzel şehirlerinden birinin karşılaştığı sorunları çözmesi gereken İtalyan yetkilileri “stratejik vizyon eksikliği” ile suçluyor. Ancak Venedik’in eski belediye başkanlarından Massimo Cacciari Ajansı, “yeryüzündeki en pahalı ve işe yaramaz kurumlardan biri” olmakla suçladı. Cacciari, kurumu, gerekli düzenlemelerin yapılması için kendilerine fon sağlamamakla itham ederek “Daha fazla eyleme ve daha az söze ihtiyacımız var” diye konuştu. Eski belediye başkanı, “Venedik’in dünya mirası olması için UNESCO’ya ihtiyacı olmadığını” da öne sürdü.
UNESCO İKİ YIL ÖNCE DE ÖNERMİŞTİ
Venedik’in tehlike altındaki dünya mirası listesine eklenmesi UNESCO tarafından iki yıl önce de önerilmiş, ancak İtalyan yetkililerin aldığı bazı acil önlemler sebebiyle bu girişim son anda engellenmişti. O dönemde hayata geçirilen önlemlerden biri, şehrin ikonik su yolu San Marco Kanalı’nın yolcu gemileri dahil tüm büyük su taşıtlarına kapatılması kararı bugün hâlâ uygulanıyor. Ancak, bunun haricindeki ‘kurtarma planı’ kağıt üzerinde kalmış durumda.
HER YIL YAKLAŞIK 28 MİLYON TURİST ZİYARET EDİYOR
İtalyan la Repubblica gazetesine göre, UNESCO uzmanları iki yıllık süreçte İtalyan hükümetine birkaç mektup yazarak çalışmalara ilişkin güncelleme ve bir takvim talep etti. Ancak, alınan yanıtlar yetersiz bulundu. İtalyan gazete tarafından görülen rapor, kentteki acil durumla ilgilenen yetkililerin iklim değişikliği tehdidini ele alacak bir stratejiden yoksun olduğunu ifade ediyor. Buna göre, her yıl yaklaşık 28 milyon turistin ziyaret ettiği kentin, genişleme projeleri sebebiyle zarar gördüğü ve inşa edilen yüksek binaların da şehrin silüetine zarar verdiği tespiti yapılıyor. UNESCO, dünya genelinde 55 ‘Dünya Mirası’ alanını ‘tehlikede’ olarak listelerken 204’ü de karşı karşıya oldukları tehditler nedeniyle kurum tarafından aktif olarak izleniyor. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***