– Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmalarından Mihaylo Podolyak katıldığı bir televizyon programında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nda Türkiye’nin pozisyonuna ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Podolyak, “Türkiye’nin, tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda Rusya liderliğiyle anlaşmaya varmak için sürekli yaptığı girişimler aşağılayıcı görünüyor” diyerek Türkiye’nin Karadeniz’de aşağılandığını savundu.
‘TÜRKİYE KARADENİZ’DE AŞAĞILANDI’
Ukrayna Bağımsız Haber Ajansı’nın (UNIAN) aktardığına göre, Podolyak Türkiye’ye yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü:
“Siz öznelliğinizden yoksun bırakıldınız, güçlü bir ülke olarak kabul edildiğiniz Karadeniz’de aşağılandınız, Türkiye Cumhuriyeti’nden bahsediyorum, sonra Soçi’ye gidip şöyle diyorsunuz: ” Tahıl anlaşmasını uzatmak mümkün mü?” dedi. “Ya da Türkiye hâlâ bunun mümkün olduğunu düşünüyor” diyen Danışman, “Bu, birçok itibar bileşenini ‘sıfırlıyor’ ve bu şekilde davranmaya devam edemezsiniz” ifadelerini kullandı.
‘PUTİN’LE SİZİ AŞAĞILAMASIN DİYE Mİ ANLAŞMAK İSTİYORSUNUZ’
Podolyak, “Rusya’nın bununla ne ilgisi var? Neden kendinizi sürekli Rusya’nın önünde küçük düşürüyorsunuz? Periyodik olarak gelip ‘Putin ile bir konuda anlaşmak istiyoruz’ diyemezsiniz. Putin ile neyi müzakere etmek istiyorsunuz? Sizi aşağılayan kişiyle, o sizi aşağılamasın diye mi anlaşmak istiyorsunuz?” diye ekledi. Karadeniz’de yalnızca Ukrayna’nın ‘öznelliği’ bulunduğunu savunan Podolyak, “Çünkü deniz dronlarını kullanarak Karadeniz Filosunu Rus limanlarına sürmek istiyoruz ve bundan sonra deniz olması gerektiği gibi olacak” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı yapmasına olanak tanıyan ve bir yıldır BM tarafından yürütülen anlaşmayı askıya aldığını durdurduğunu belirterek, kendi gıda ve gübre sevkiyatını kolaylaştırmak için verilen sözlerin tutulmadığını dile getirmişti.
Ukrayna’da savaşın başlamasıyla ülkenin Karadeniz’deki limanları geçen yıl Rusya’nın saldırılarına maruz kalmıştı. Ablukaya alınan limanlarla ilgili olarak geçen yıl temmuz ayında Moskova ile Kiev arasında Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılık ettiği bir anlaşma uyarınca üç limana erişim izni verilmişti.
Anlaşma, 19 Kasım 2022’den itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştı. Moskova, normalde 120 gün uzaması gereken tahıl koridoru anlaşmasını Mart ayında sadece 60 günlüğüne uzattığını, bu sürede sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulamıştı. Rus tahılı, gübre ve amonyak gibi ürünlerinin henüz ihracatının başlamamış olması Moskova’nın tepkisine neden oluyordu. Moskova, anlaşmayı askıya almasının ardından Ukrayna sularına giden tüm gemileri potansiyel silah taşıyıcısı ve gemilerin bandırasında yer alan ülkeleri de Ukrayna savaşının tarafları olarak kabul edeceğini duyurmuştu. Bu karar, Rus donanmasının Türk armatöre ait ‘Şükrü Okan’ adlı Palau bandıralı yük gemisine yapılan baskınla yeniden gündeme gelmişti. (DIŞ HABERLER)
İletişim Başkanlığı’ndan ‘Şükrü Okan’ açıklaması: Rusya’yı uyardık
Rus askerlerin ‘Şükrü Okan’ gemisine düzenlediği baskın kamerada
Ukrayna, Rusya’nın ‘Şükrü Okan’ gemisine ateş açmasını kınadı
Karadeniz’de tansiyon yükseldi: Rusya, Şükrü Okan kuru yük gemisini uyarı ateşiyle durdurduğunu açıkladı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***