Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi amacıyla 40’tan fazla ülkenin temsilcisi Suudi Arabistan’da biraraya geldi. Katılımcı ülkeler arasında Rusya bulunmuyor ancak ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin temsilcileri de toplantıya katıldı.
İki gün sürecek ve Cumartesi günü başlayan zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç temsil ediyor.
Söz konusu zirve Ukrayna’nın batılı ülkeler ve ABD dışında diğer ülkelerin de desteğini alabilmek adına bir girişimi olarak değerlendiriliyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, Cidde’de düzenlenen zirveyi sonbaharda kendisinin düzenlemeyi planladığı liderler zirvesi için de ciddi bir hazırlık olarak görüyor.
Zelenski, yaptığı konuşmada, her ne kadar katılımcı ülkelerin farklı görüşlere sahip olsalar da herkesin uluslararası hukukun üstünlüğü noktasında birleştiğine dikkat çekti.
Rusya, toplantıya katılmasa da zirveyi yakından takip ettiğini açıkladı. Hali hazırda hem Rusya hem de Ukrayna tarafı yakın bir gelecekte doğrudan barış görüşmelerine başlamanın mümkün görünmediğini belirtiyorlar.
Görüşmeler olumlu geçiyor
Bir Avrupa Birliği yetkilisi toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmasının beklenmediğini söyledi ancak Suudi yetkililerin ileriye yönelik görüşmeler konusunda bir plan sunma hazırlığında olduklarını belirtti.
Toplantıya katılan bir başka yetkili de görüşmelerin olumlu geçtiğini, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygının herhangi bir barış anlaşmasının merkezinde yer alması gerektiği konusunda mutabık kalındığını” söyledi.
Batılı diplomatlar, Rusya’nın geçtiğimiz Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana her iki tarafla da temaslarını sürdüren dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın, daha önceki toplantılara katılmayan ülkelerin bir araya getirilmesinde rol oynadığına dikkat çekiyorlar.
Daha önce Kopenhag’da yapılan görüşmelere katılmayan Çin de bu kez Cidde’ye Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Li Hui’yi gönderdi.
Hui yaptığı toplantıya dair yaptığı açıklamada “Pek çok fikir ayrılığımız var ve farklı görüşler duyduk, ancak ilkelerimizin paylaşılması önemlidir” değerlendirmesini yaptı.
Rusya’yla yakın ilişkileri bulunan Hindistan’ın da toplantıya Ulusal Güvenlik Danışmanı Shri Ajit Doval’i göndermesi dikkat çekti.