– NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada Rusya’nın geniş çaplı saldırısı sonrasında herhangi bir müzakereye katılmak için koşulların ne zaman uygun olduğuna karar vermenin sadece Ukrayna’ya bağlı olduğunu söyledi.
Norveç’in Arendal kentinde düzenlenen bir konferansta konuşan Stoltenberg, “Müzakereler için şartların ne zaman mevcut olduğuna ve müzakere masasında neyin kabul edilebilir bir çözüm olduğuna karar verebilecek olanlar sadece Ukraynalılardır” dedi. Stoltenberg NATO’nun rolünün Ukrayna’yı desteklemek olduğunu da sözlerine ekledi.
ÜST DÜZEY NATO YETKİLİSİ ‘TOPRAK VERİLEBİLİR’ SÖZÜ NEDENİYLE ÖZÜR DİLEDİ
Stoltenberg’in açıklaması salı günü NATO Genel Sekreteri Kabine Direktörü Stian Jenssen’in, Arendal kentinde katıldığı panelde “Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceğini” söylemesi ve Kiev yönetiminin buna tepki göstermesinin ardından geldi. Norveç’in Verdens Gang (VG) gazetesinin haberine göre, Jenssen bu yorumun NATO’nun görüşü olup olmadığı sorusu üzerine “Böyle olmalı demiyorum. Bu muhtemel çözümlerden olabilir diyorum” yanıtını vermişti.
Jenssen daha sonra aynı gazeteye yeniden demeç vererek yorumlarından pişman olduğunu söyledi ve “Bu konudaki açıklamam Ukrayna’daki olası gelecek senaryolarına ilişkin daha geniş bir tartışmanın parçasıydı ve bu şekilde söylememeliydim. Bu bir hataydı” ifadelerini kullandı. Jenssen’in açıklamaları hakkında da konuşan Stoltenberg, “Onun (Jenssen’in) ve benim, ayrıca NATO’nun ana mesajı öncelikle NATO’nun politikasının değişmediğidir. Biz Ukrayna’yı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KİEV YÖNETİMİNDEN JENSSEN’İN AÇIKLAMASINA TEPKİ GECİKMEMİŞTİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin kıdemli danışmanı Mihaylo Podolyak, Jenssen’in açıklamasına “NATO şemsiyesi için toprak takası mı? Bu çok saçma. Bu, demokrasinin yenilgisini bilerek seçmek, küresel bir suçluyu cesaretlendirmek, Rus rejimini korumak, uluslararası hukuku yok etmek ve savaşı diğer nesillere aktarmak anlamına gelir” sözleriyle tepki göstermişti.
NATO, geçen ayki zirvesinde, “üyeler anlaştığında ve koşullar yerine getirildiğinde” Ukrayna’yı askeri ittifaka katılmaya davet edeceğini ve ülkenin Rusya’dan bağımsız olarak kendi yolunu seçme hakkına sahip olduğunu açıklamıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Temmuz ayında yapılan NATO zirvesinin sonucunu olumlu olarak değerlendirmiş ancak Kiev zirvede Batı askeri ittifakına katılması için doğrudan bir davet almış olsaydı bunun ideal olacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)
Ukrayna: Donetsk bölgesindeki Urojayne köyü geri alındı
Rus askerlerin ‘Şükrü Okan’ gemisine düzenlediği baskın kamerada
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***