MERSİN – Mersin’de okullarda “bağış” adı altında kayıt ücreti istenmesine karşı veliler tepkili. Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, kayıt paraları istenen velilerin sendikaya başvurmasını istedi.
Okulların açılmasına az bir süre kala bazı devlet okullarında “kayıt” adı altında ücret alınması yeniden gündeme geldi. 11 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı için okullara kayıt yapıldığı sırada yasak olmasına rağmen kayıt ücreti isteniyor. Mersin’de bazı okullarda kırtasiye ya da okul için temizlik malzemeleri adı altında alınan ücretler, velilerde tepkiye neden oldu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi, kayıt ücretine karşı velilerin derneğe başvurması çağrısında bulundu.
KAYIT PARASINA GÖRE SINIFLANDIRMA
M.K. adlı veli, Mersin’in Tarsus ilçesi Şehit Mustafa Mahallesi’nde bulunan Sadık Eliyeşil Ortaokulu’na kardeşini kayıt yaptırmak istediği sırada idarenin ücret istediğini aktardı. M.K., “Kardeşim bu yıl 5’inci sınıfa geçtiği için Sadık Eliyeşil Ortaokulu’na kayıt yaptırmaya gittik. Okul müdürü okula A4 kağıdı, temizlik malzemeleri ve klima bakımı yaptıklarını söyledi ve 2 bin TL kayıt parası istediler. Bu parayı ödeyemeyeceğimizi söyledik ve başka bir okula kayıt yaptırmaya gittik. Ama bazı aileler yakın olduğu için kayıt yaptırmak durumunda kaldıklarını söyledi. Bunun yanında ödediğin miktara göre öğrencileri iyi sınıf olarak adlandırdıkları sınıflara veriyorlar. Fen lisesine hazırlık yaptıklarını söyleyerek, iyi öğretmenlerin girdikleri sınıflar için daha fazla ücret alıyorlar. Ayrıca adresi tutmayan ailelerden de daha fazla para alarak okula kayıt yaptırıyorlar. Devlet okulları rüşvetle çalışmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları denetlemesi gerekiyor. Bu ekonomik krizde aileler zar zor kırtasiye malzemeleri alırken, üstüne kayıt parası almaları aileleri daha zor duruma sokuyor” diye anlattı.
DENETİM MEKANİZMASI İŞLETİLMİYOR
Mersin’de her dönem kayıt parası problemi yaşandığını ifade eden Eğitim Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, “Her dönem yaşanan bu sorun ekonomik krizle birlikte daha da önemli bir sorun haline geldi. Bir yandan iktidarın eğitime yeterli bütçe ayırmaması, bir yandan da rantçı okul idareleri bu durumu bölüşüm pastası haline getirdi. Bakanlığın bu durumdan haberdar olmasına rağmen açıklamalarla üzeri kapatılıyor, hiçbir denetim mekanizması işletilmiyor. Belli bir cezai yaptırım uygulanmadığı için okul idareleri bu durumdan cesaret alıyor. Beslenme, servis ücreti, giyim ve kırtasiye masrafları ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde, yoksul aileler çocuklarını okula devam ettirmekte zorluk yaşıyor. Ayrıca deprem nedeniyle yıkılan okulların sorunları devam ediyor. Veliler evlerine yakın okulların boşaltılması nedeniyle daha uzak mesafelere aktarımı da önemli bir sorun olmaya başladı. Sistemin yıllardır hiçbir çalışma yapmadan bugüne kadar getirdiği depreme hazırlık plansızlığı öğrenci, veli ve eğitim emekçileri açısından büyük sorunlar yaratacaktır” şeklinde konuştu.
KAYIT ÜCRETİNE KARŞI BAŞVURU ÇAĞRISI
4+4+4 eğitim sisteminin ücretsiz olduğunu vurgulayan Sümbül, devletin özel okul ve kurs merkezlerini öne çıkaran politikalarının her gün yaygınlaştırıldığını söyledi. Yeni eğitim öğretim yılında da bu sorunların görmezden gelindiğini aktaran Sümbül, “Yeni eğitim öğretim yılında ana dilde eğitim, ihraç öğretmenlerin meslektaşlarından uzak kaldığı ve eğitim sisteminin diyanetin çalışma alanı olmasına karşılık, Eğitim Sen’in mücadelesi devam edecek. Bazı okullarda seçme öğrenciler ve sınıflar adı altında para istemeyi yasal hale getirmeye çalışıyorlar. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşüyoruz ama görülen suça rağmen sessiz kalıyorlar. Bakanlıkta bu suçun ortağıdır. Bu konularda velilere çağrımız; bize şikayet ederlerse, müdahale şansımız olur. Kayıt parası gibi sorunlarda sendikamız sürece müdahil oluyor. Velilerin bu konuda bizimle iletişime geçmesi önemlidir” çağrısı yaptı.
MA / Dilan Akyol
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***