ANKARA —
Yaklaşık 4 milyon memur ile 2 buçuk milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç, kamu çalışanlarının protestolarıyla devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde 9 memur konfederasyonunu oluşturan Kamu Konfederasyonları Platformu ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yapılan teklifleri ayrı ayrı protesto ettiler.
“Yoksulluk sınırındaki ücretler dayatılıyor”
Kamu Konfederasyonları Platformu’nun ortak açıklamasını okuyan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, yetkili sendikanın iktidar yandaşı olduğunu ve emekçilerin tamamını temsil etmediğini savundu.
Yeşildağ, “İktidar ve yandaş konfederasyon el ele vererek, kendi istatistik kurumunun ölçtüğü enflasyonun altında, yoksulluk sınırına dahi ulaşmayan ücretler dayatmaktadır. 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 40 bin TL’ye ulaştığı, büyükşehirlerdeki kiraların en düşük memur maaşının 3’te 2’si ettiği, temel gıda ürünlerine günlük fiyat artışları yapıldığı, vergi ve harçların her ay arttırıldığı günlerden geçmekteyiz” dedi.
KESK: “Büyükşehirlerde kira yardımı istiyoruz”
Bakanlık önündeki başka bir protestoyu ise KESK üyeleri yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, “2024 Ocak ayı itibarıyla 40 bin TL’yi aşacak yoksulluk sınırı üzerinden bizler en düşük kamu emekçisi maaşının 45 bin TL’ye, büyükşehirlerde 7 bin 500 TL’lik kira yardımıyla birlikte 47 bin 500 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz” dedi.
Kamu işvereninin ilk teklifi neydi?
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos’taki ilk teklifinde 2024’ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos’ta ise teklifini 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde yenilemişti.
Memurlar ne istiyor?
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemlerde refah payı dahil ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Memur-Sen, 2025 içinse altışar aylık dönemler için refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Nasıl sonuçlanacak?
Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, herhangi bir toplantı yapılmaması ya da uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. 11 kişilik Kurul, toplu sözleşme için son kararını 31 Ağustos’a kadar verecek.