AMED – Ma Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar, “Kürt müziği üzerindeki asimilasyon politikalarını boşa çıkarabiliriz” diyerek, yeni dönem kayıtları için başvuru çağrısı yaptı.
Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı, 2016 yılında kayyım tarafından kapatıldı. Aram Tigran Konservatuarı’nın kapatılmasının ardından müzisyenler çalışmalarını kurdukları Ma Music Akademisi’nde sürdürdü. Çalışmaları kapsamında bünyesinde Jin Ma, Zarok Ma, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası’nı bulunduran Ma Müzik, 6 yıldır binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veriyor.
Ma Müzik Akademisi’nin yeni dönem kayıt başvuruları başladı. Çocuklar ve gençler için akademik müzik eğitimi veren Ma Müzik’e kayıtlar 15 Eylül’e kadar sürecek. Dengbejlik ve Şan Akademisi’nin başvuruları da Ekim ayına kadar sürecek.
Ma Müzik Koordinatörü Şêrko Kanîwar, çalışmalarını anlatarak, yeni dönem kayıtları için başvuru çağrısında bulundu.
ÇOCUKLAR KOLLEKTİF ÇALIŞMAYI ÖĞRENİYOR
Ma Müzik Akademisi bünyesinde Zarok Ma’nın 6 Temmuz 2021’de kurulduğunu ifade eden Kanîwar, Zarok Ma ile çocukların ruhuna Kürt kültürü ve müziğinin tohumlarını ekmeyi hedeflediklerini söyledi. Çocukların Kürt kültürü ve müziğiyle yetişmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Kanîwar, “Akademiye gelen çocuklar müzisyen de olabilir, olmayabilir de ama kendi kültürlerine dair bilinç oluşuyor. Burada çocuklar sadece müzik öğrenmiyor. Toplumsallaşmaları, kendilerini ifade edebilmeleri de gelişiyor. Eğitimlerin tamamı Kürtçe olduğu için kendi anadillerini öğreniyorlar. Çocuklar kolektif çalışmayı öğreniyor. Çocuklar sınıfta birlikte çalışma disiplinini ve Kürtçe müzik disiplinini öğreniyorlar. Çünkü profesyonel müzik kariyeri 6-7 yaşlarından sonra başlıyor ve biraz yorulduğunuz bir disiplin gerektiriyor. Zarok Ma, bu disiplini çocuklara zorla öğretmek yerine, oyunlarla, halaylarla, hikâyelerle öğretmeye çalışıyor” diye belirtti.
GELECEK NESİLLERE KÖPRÜ KURUYOR
Asimilasyon politikasına karşı çocuklarda bilinç oluşturduklarını ve ilerleme kaydettiklerini söyleyen Kanîwar, çocukların en fazla 12 kişilik sınıflarda kolektif çalışmayı öğrendiklerini belirtti. Çocuklara müzik aleti çalmayı değil, müzik aletlerini üretmeyi öğrettiklerini anlatan Kanîwar, “Mesele bir şarkı dinlediğinde, o şarkıya ritim tutmayı, şarkının ritimleriyle nasıl oluştuğunu öğretiyoruz. Her şeyden önemlisi çocuklar Kürtçe öğreniyor, Kürt kültürünü ve şarkılarını, sanatçılarını tanıyor. Zarok Ma, Kürt kültürü ve müziği geleneğinin gelecek nesillere ulaşması için bir köprü kuruyor. Kursa gelen çocuklar ailelerini de şekillendiriyor. Zarok Ma’daki eğitimle var olan asimilasyon politikalarına, ailelerdeki oto asimilasyon politikalarına karşı da değişim ve dönüşüm gerçekleştiriyor” dedi.
EĞİTİMLER 1 EKİM’DE BAŞLAYACAK
Her yıl Zarok Ma, Ma Müzik Akademisi, Dengbejlik ve Şan Akademisi için dönem kayıtları açtıklarını belirten Kanîwar, kapasitelerinin 800 kişi olduğunu kaydetti. Şimdiye kadar 390 ailenin çocukları için Zarok Ma’ya başvurduğunu ifade eden Kanîwar, şunları söyledi: “Zarok Ma’ya başvuruları 15 Eylül’e kadar sürecek. 15 Eylül’e kadar kayıt yaptırmayanlar seneye kalacak. Çocuk bekleyen annelerde başvurabilir. Hamilelikleri dördüncü ayına ulaşan anneler eğitime gelebilir. Bebeklere de eğitimler veriyoruz. 4-60 aylık bebekleri olan aileler, çocukları için başvurabilir. Eğitimlerimiz 1 Ekim’de başlayacak.”
Zarok Ma’da kursların yanı sıra akademik eğitimler de verildiğine dikkat çeken Kanîwar, Zarok Ma Akademisi’ne öğrencileri seçerek aldıklarını söyledi. 7 ve 12 yaş aralığında çocukların 6 yıl boyunca eğitim gördüğünü ifade eden Kanîwar, bu akademiye alınmadan önce çocuklara küçük bir eğitim verilmesinin ardından seçildiğini ve sınırlı sayıda öğrenci aldıklarını ifade etti.
Gençlere yönelik Ma Müzik Akademi’sinde kayıtların başladığını ve 15 ila 30 yaş aralığında başvuruları aldıklarını aktaran Kanîwar, “Ekim ayının başına kadar başvuruları alacağız. Haftanın 5 günü eğitim programı uyguluyoruz. Müzik okulu olan Ma Müzik Akademisi’nde 3 yıl boyunca akademik eğitim veriyoruz” dedi.
‘EĞİTİMLERİN HEPSİ KÜRTÇE’
Kurdistan ve Türkiye kentleri ile Avrupa’da da temsilcilikler açmayı planladıklarını ifade eden Kanîwar, “Kürtçenin lehçelerini bilmeyenler akademiye kayıt yaptıramıyor. Müzik teorisi, müzik, pedagoji, sanat tarihi vb. alanlarda eğitimlerin hepsi Kürtçe ve bilmeyenler dersleri anlayamıyor. Ma Müzik Akademisi’ne Kurdistan’ın ve Türkiye’nin her yerinden başvurabilirsiniz. Onlardan eğitim ücreti almıyoruz ve burslu olarak Diyarbakır’da ev bulmalarını sağlıyoruz. Akademide tüm enstrümanlara yönelik eğitimler bulunmaktadır. Amaç Kürtçe müzik hizmeti verecek insanlara ulaşmak. On binlerce Kürt müzik emekçisi olsa bile Kürdistan’a yetmiyor” şeklinde konuştu.
DENGBEJLİK EĞİTİMİ
Dengbejlik ve Ses Eğitimi Akademisi’ne dair konuşan Kanîwar, “İlk kez formel ve periyodik olarak dengbejlik eğitimi veriliyor. Eskiden bir dengbêjin yanında kilamlar üzerinden öğreniliyordu. Ama şimdi bu mümkün değil. Modernleşmeyle birlikte artık saatlerce oturup, kilamlar söyleyerek, dengbêjler yetiştirilemiyor. Artık bir okulda mecburen eğitim görmek gerekiyor. Bu akademiye de 10 ila 30 yaş aralığında olanlar başvurabilecek, isteyenler Ekim ayı başına kadar başvurabilir” bilgisini paylaştı.
‘ASİMİLASYONU BOŞA ÇIKARABİLİRİZ’
Kürtçe müzik öğrenmek isteyenler için Ma Müzik Akademisi olduğunu vurgulayan Kanîwar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ma Müzik, Amed’de Kürtçe müzik eğitimi için tüm olanakları yaratıyor. Ma Müzik Kürtçe müzik eğitimini anne karnından 30 yaşına kadar anadilde vermeye hazır. Nasıl ki Kürtçe müziği dengbêjler bugüne taşıdıysa, Ma Muzik’te yeni nesillere ulaştırmaya çalışıyor. Ma Müzik geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi görüyor. Ma Müzik olarak eğitimlerimizle ne kadar kişiye ulaşabilirsek, o zaman Kürt müziği üzerindeki asimilasyon politikalarını boşa çıkarabiliriz.”
MA / Bazid Evren
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***