ABD askeri Travis King’in 18 Temmuz’da iki ülke arasındaki ağır tahkimatlı sınırda bulunan Ortak Güvenlik Bölgesi’nde (JSA) sivil bir turdayken Güney Kore’den sınırı geçerek Kuzey Kore’ye gittiği bildirilmişti
Kuzey Kore, Amerikalı asker Travis King’in Amerika Birleşik Devletleri ve ordudaki “insanlık dışı kötü muamele ve ırkçı ayrımcılık” nedeniyle Kuzey Kore ya da başka bir ülkeye sığınmak istediğini öne sürdü.
Devlet haber ajansı KCNA çarşamba günü yaptığı haberde, “Travis King, ABD Ordusu’ndaki insanlık dışı kötü muamele ve ırk ayrımcılığına karşı kötü hisler beslediği için Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (DPRK) gelmeye karar verdiğini itiraf etti.” ifadelerini kullandı.
Haberde, “Ayrıca eşitsiz Amerikan toplumu karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek DPRK’ya ya da üçüncü bir ülkeye sığınma isteğini dile getirdi.” denildi.
ABD askeri Travis King’in 18 Temmuz’da iki ülke arasındaki ağır tahkimatlı sınırda bulunan Ortak Güvenlik Bölgesi’nde (JSA) sivil bir turdayken Güney Kore’den sınırı geçerek Kuzey Kore’ye gittiği bildirilmişti.
Bu, Kuzey Kore’nin Travis King’in sınırı geçtiğine dair kamuoyuna yaptığı ilk açıklama oldu.
ABD’li yetkililer King’in sınırı kasıtlı olarak geçtiğine inandıklarını ve onu savaş esiri olarak sınıflandırmayı reddettiklerini açıklamıştı.
KCNA, Kuzey Koreli müfettişlerin King’in Kuzey Kore’de ya da üçüncü bir ülkede kalma niyetiyle kasıtlı ve yasa dışı olarak geçiş yaptığı sonucuna vardıklarını aktardı.
Ajans, King’in geçişinden sonra “Kore Halk Ordusu askerleri tarafından kontrol altında tutulduğunu” ve soruşturmanın devam ettiğini ekledi.
Travis King’in amcası Myron Gates ABC News’e yaptığı açıklamada, siyahi olan yeğeninin askerlik görevi sırasında ırkçılığa maruz kaldığını ve Güney Kore hapishanesinde geçirdiği zamanın ardından ‘sesinin kendisi gibi gelmediğini’ söylemişti.
Annesinden çağrı: İnsanca muamele edin
ABD’li yetkililer Kuzey Kore’nin King hakkındaki bilgi taleplerine somut yanıtlar vermediğini söyledi.
Pentagon, King’in KCNA tarafından aktarılan yorumlarını doğrulayamadığını ve kurumun onun güvenli bir şekilde geri dönmesine odaklandığını bildirdi.
23 yaşındaki Travis King’in ailesinin sözcüsü, annesinin güvenliğinden endişe duyduğunu ve Kuzey Kore’ye ona insanca davranması için çağrıda bulunduğunu belirtti.
Annenin ABD Ordusu ile temas halinde olduğu ve Savunma Bakanlığı’nın King’i eve getirmeye odaklandıklarına dair açıklamasını takdir ettiği aktarıldı.
Savaş esiri sayılmadı
ABD’li yetkililer, Travis King’in aktif görevde bir asker olmasına ve ABD ile Kuzey Kore’nin teknik olarak savaş halinde olmasına rağmen, sivil kıyafetlerle kendi özgür iradesiyle Kuzey Kore’ye geçme kararının onu savaş esiri statüsüne sokmadığını öne sürüyor.
Ocak 2021’de ABD Ordusu’na katılan King, ABD’nin Güney Kore’ye verdiği güvenlik taahhüdünün bir parçası olan Kore Rotasyonel Gücü’nde süvari izcisi olarak görev yapıyordu.
Mahkeme belgelerine göre, Güney Kore’de iki saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kalan King, bir polis arabasına zarar verdiği için kamu malına zarar verme ve bir saldırı suçunu kabul etti.
King, Amerika Birleşik Devletleri’ne geri döndüğünde daha fazla disiplin önlemiyle karşılaşacaktı.
King askeri tutukluluk süresini tamamlamış ve ABD’deki birliğine dönmek üzere ABD ordusu tarafından havaalanına nakledilmişti. Bunun yerine havaalanından ayrılıp sınır bölgesinde bir tura katıldığı ve Güney Koreli ve ABD’li muhafızların kendisini durdurma girişimlerine rağmen koşarak karşıya geçtiği bildirildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***