AMED – SES Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, e-Reçete sistemine Kürtçe eklenmemesine dair “Kürtleri yok sayma politikası burada da yürürlükte” dedi. MED-DER Eşbaşkanı Remzi Azizoğlu ise, Kürtlerin ve dillerinin yok sayıldığını belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hayırlı olsun” diyerek duyurduğu e-Reçete’ye eklenen 5 dil arasında Kürtçe yer almadı. Söz konusu durum tepkilere neden oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşaşkanı Remzi Azizoğlu, e-Reçete sisteminde Kürtçeye yer verilmemesi değerlendirdi.
‘YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMELİ’
Kürtçeye dönük tutumun “yüzyıllık cumhuriyetin yok sayma politikasından” bağımsız olmadığını söyleyen SES Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, “Bu ülkede en az 25 milyon Kürt var en az yarısı evde, sokakta Kürtçe konuşuyor. Hastanelerde de anadilleriyle konuşup, tedavi olmak istiyorlar. Kürtleri yok sayma politikasının burada da yürürlükte olduğunu gördük” dedi.
Kuruluşlarından bu yana anadilde sağlık hakkını savunduklarını vurgulayan Güldiken, devletin Kürtçeye karşı politikasının bir an önce değişmesi gerektiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı’na “bir an önce yanlıştan dön” çağrısı yapan Güldiken, “Nasıl ki Türkçe dışında 5 farklı dilde e-Reçete hazırladıysanız, bu ülkede yaşayan 25 milyon Kürdün konuştuğu Kürtçenin de görülüp eklenmesi gerekiyor” dedi.
‘KÜRTLERİ YOK SAYIYORLAR’
MED-DER Eşbaşkanı Remzi Azizoğlu da Kürtçenin yok sayılmasını eleştirdi. “Kürtleri tanımıyor, yok sayıyorlar” diyen Azizoğlu, şunları söyledi: “Demokrat bir ülke olsaydı vatandaşlarını vatandaş gibi kabul edip, dilini ve varlığını da tanırdı. Kişilik haklarına da saygı duyardı. Kürt dili zenginlik açısından dünyada 9’ncu sırada, her şeyi karşılayacak zenginlikte. Ama kullanımına izin verilmiyor. İktidar ya da devlet, Kürtçeyi sadece yaşayan diller seviyesine indirgiyor. Yani düşünceleri aynı değişen bir şey yok. Kurdukları TRT 6’de öyle, üniversite de öyle. Biz bu devletten bir şey beklemiyoruz; Kürtleri ve Kürtçeyi kabul etmeyen devletten değil, ama halkımızdan beklentimiz Kürtçeye sahip çıkmalarıdır. Dil varlıktır ve buna sahip çıkılması gerekiyor.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***