Türkiye’de görülen yüksek sıcaklıkların ardından kuraklığın etkilediği şehirlerden biri de Edirne. Su seviyesinin azaldığı Meriç Nehri’nde ise yıkılan tarihi ahşap köprünün ayakları ortaya çıktı. Yıllardır yaşanan kuraklıklara rağmen bunun ilk kez yaşandığını belirten uzmanlar durumun ne kadar vahim olduğuna dikkat çekti.
Edirne’de aşırı sıcaklara bağlı buharlaşma ve tarımsal sulama nedeniyle nehrin su seviyesinde düşüş yaşandı.
AHŞAP KÖPRÜNÜN AYAKLARI İLK KEZ GÖRÜNDÜ
Karar’ın haberine göre, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Meriç Köprüsü’nün her iki tarafında gözlenen eski köprü ayaklarının ilgi çekici olduğunu belirterek, “Daha önceki yıllarda pek görülmeyen bir durumla karşı karşıyayız. Tarihi köprünün ayakları Meriç’teki ulaşım tarihi açısından ilginç bir belge olarak karşımıza çıkmakta. Uzun yıllardır suyun bu kadar çekildiğine şahit olmadım. Bu sene oldukça net bir şekilde eski köprünün ahşap ayakları görünür halde” dedi.
2. MAHMUT DÖNEMİNDE YAPILMIŞ
Beksaç, nehirde yüz yıllar öncesinde yapılan köprülere dair kesin kayıtların bulunmadığına dikkati çekti.
Daha önceki süreçlerde nehirde ulaşımın sağlanması için ahşap köprülerin olduğunu bildiklerini ifade eden Beksaç, “Ancak tarihlemesi konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Tarihsel olarak bildiğimiz 2. Mahmut döneminde burada bir ahşap köprü olduğu ve çok iyi durumda olmaması nedeniyle buraya bir taş köprü yapılması yönünde emir var. Bugün de kullanılan köprü Sultan Abdülmecid zamanında tamamlandığı için Mecidiye Köprüsü olarak da biliniyor” diye konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***