Kuraklık nedeniyle bu yıl rekolte düşerken, yüksek enflasyonla birlikte masraflar altında ezilen çiftçinin yüzü yine gülmedi.
Gaziantep’te hasadına başlanan boz fıstıkta bu yıl 150 bin ton rekolte beklenirken fiyatı 100 liranın üzerine çıkmasına rağmen mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış nedeniyle ürün çiftçinin beklentisini karşılamadı.
Bölgelere göre günlük 450 ile 550 lira arası çalışan mevsimlik fıstık işçileri ise 45 derece sıcaklığın altında günlük 10 saati bulan çalışmaları karşılığı aldıkları ücretin bir günlük mutfak ihtiyaçlarını bile karşılamadığını belirtiyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, fıstık üreticilerinin yüksek enflasyon sonucu mazot, gübre ve ilaç maliyetleri altında ezildiğini belirtirken, mevsimlik fıstık işçisi Mehmet Sağlam ise 45 derece sıcaklık altında çalıştıklarını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.
Fıstık hasadının bu yıl düşük olduğuna dikkat çeken Abdülkadir Deniz, Antep fıstığında verimin düşme nedeninin kuraklık olduğunu belirtti. Fıstıkta sulu tarıma geçilmesi için yetkililerin çeşitli noktalardan çiftçiye su ulaştırması gerektiğini ifade eden Deniz, aksi taktirde yağışların azalması ve kuraklığın etkisini arttırması sonucu verimin daha da azalacağını söyledi.
“Maliyet yüksek verim düşük’’
Enflasyonla birlikte tarımda kullanılan her malzemeye çok yüksek zamların geldiğine vurgu yapan ZMO Başkanı Deniz, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“En büyük girdimiz mazot, gübre ve ilaç. Bunların fiyatları 5-6 kat zamlandı. Fıstık fiyatları her ne kadar TL olarak yüksek görülse de maliyet ve girdi hesapları yapıldığında geçen yıllara göre rakamın yüksek olmasına rağmen alım gücünün düşük olduğu görülüyor. Seçim öncesi yetkililerden ‘yüzde 50 iskontolu su verilecek’ şeklinde açıklama yapıldı, kayıtlar alındı fakat şimdiye kadar herhangi bir iskonto göremedik.“
Emeklerinin karşılığın alamadıklarını ifade eden mevsimlik fıstık işçisi Mehmet Sağlam ise “45 derece sıcaklığın altında bu işi yapmak kolay değil. Ancak Allah’ın yardımıyla çalışabiliyoruz. Bu zorluğa rağmen emeğimizin karşılığını alamadığımızı düşünüyoruz ama tarla sahiplerinden daha fazlasını da isteyemiyoruz. Çünkü mazot gübre ve diğer maliyetler çok pahalı. Çiftçi de mağdur, işçi de mağdur. Türkiye’deki ekonomik şartlar belli biz de bir şey diyemiyoruz’’ diye konuştu.