AMED – İHD ve kayıp yakınları, Colemêrg’in Çelê ilçesinde 15 Ağustos 1995’te gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eyleminin 758’inci haftasında Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartı açan aileler, kaybedilen ve faili meçhule giden yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Bu haftaki eylemde ise, 15 Ağustos 1995 tarihinde kaybedilen Hacı Ahmet Er’in akıbeti sordu.
Açıklamada konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, “1990’lı yıllarda devlete bağlı bazı güçler tarafından bölgede, binlerce gözaltında kayıp ve faili meçhul cinayetler işlendi. Bu karanlık döneme ilişkin kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları bazı alanlarda hafıza mekanları oluşturarak, taleplerini dile getiriyor. İstanbul’da Galatasaray Meydanı, Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı, Batman’da ise Gülistan Caddesi bu mücadeleyle sembolleşmiştir. Galatasaray Meydanı’nda süren adalet mücadelesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen her hafta bir engellemeyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Buradan bir kez daha iktidarın bu politikadan vazgeçmesini, kayıp yakınlarının sesine kulak vermesini talep ediyoruz. Çünkü yüz yılık Cumhuriyet döneminde Kürt meselesinin çözülememesinin nedeni toplumdan gelen sese kulak tıkamaktır. Bir kez daha sesleniyoruz, geçmişle yüzleşme, Kürt meselesinde barışçıl ve adil bir çözüm için güvenlikçi politikalardan vazgeçin. Topluma dönün ve taleplerini dinleyin” ifadelerini kullandı.
YOLDA GÖZALTINA ALINDI
Ardından Şube Yöneticisi Ali İhsan Demirtaş, 15 Ağustos 1995 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in kaybedilmesi ve ardından yaşanan sürece ilişkin bilgi verdi.
Colemêrg’in (Hakkâri) Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Kurudere köyünde ikamet eden Er’in, 15 Ağustos 1995 tarihinde asker ve PKK arasında yaşanan çatışmadan sonra gözaltına alındığını aktaran Demirtaş, “Askeri harekatı yöneten komutan, köylüleri köyü boşaltmaları aksi halde ‘vur emri’ vereceği şeklinde tehdit eder. Kısa bir süre sonra ise köy askerler tarafından basılır. Hacı Ahmet’in oğlu Adnan, ev eşyalarını taşımak ve katır bulmak için komşu köy olan Kavşak’a doğru yola çıkar. Adnan’ın gittiği sırada iki köy arasında silah sesleri duyulur. Oğlu Adnan için kaygılanan Hacı Ahmet, kardeşi Hacı Mirap ile Kavşak köyüne doğru gider. Yolda bulunan askerler Er kardeşleri gözaltına alarak, Işıklı Köyü Karakolu’na götürür.
28 YILDIR KAYIP!
Ağır işkence gören Hacı Mirap köyü terk etmesi şartıyla serbest bırakılır. Er ailesi, Hacı Ahmet’in de serbest bırakılacağını düşünür, ancak bir daha kendisinden haber alınamaz. Er ailesinin Hacı Ahmet Er’in bulunmasına yönelik tüm girişimleri sonuçsuz kalır. Gözaltında zorla kaybedilen Hacı Ahmet Er’in akıbeti 28 yılı aşan bu süre zarfında ortaya çıkarılmadı” diye belirtti.
Açıklama, oturma eylemiyle sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***