– ABD’deki Texas A&M Üniversitesi’nden araştırmacılar, 9-6 çalışan herkesin doğrulayabileceği bir olguyu bilimsel olarak da kanıtladı. Yapılan araştırma, çalışanların öğleden sonraları, özellikle de cuma günü saat 17:00’dan sonra, zihinsel olarak işten çıkma eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, yeni bir veri toplama yöntemi kullandıkları araştırmaya dayanarak, çalışanların öğleden sonraları daha az üretken ve hataya meyilli olduğunu söylüyor.
YAKLAŞIK 800 BEYAZ YAKANIN BİR YILLIK VERİLERİ İNCELENDİ
Çalışmanın yazarları, Teksas’taki büyük bir enerji şirketinde çalışan 789 ofis çalışanının iki yıl boyunca (1 Ocak 2017 – 31 Aralık 2018) bilgisayar kullanım ölçümlerini analiz etti. Çevre ve İş Sağlığı Bölümü profesörü ve başkanı Dr. Mark Benden, “Çalışan verimliliğine ilişkin çoğu araştırmada çalışanların kendi raporları, denetleyici değerlendirmeleri veya giyilebilir teknoloji kullanılıyor, ancak bunlar öznel ve hatta kimi zaman vücut bütünlüğüne zarar verici olabiliyor” dedi. Benden, “Bunun yerine, bilgisayar çalışma düzenleri hakkında nesnel ve rahatsız edici olmayan veriler elde etmek için bilgisayar kullanım ölçümlerini (yazma hızı, yazma hataları ve fare etkinliği gibi şeyler) kullandıklarını” söyledi.
BİLGİSAYAR KULLANIMI ÖĞLEDEN SONRA DÜŞÜYOR
Çalışmanın yazarlarından Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü’nde yardımcı doçent Taehyun Roh ise “Bilgisayar kullanımının hafta boyunca arttığını, ardından cuma günleri önemli ölçüde düştüğünü gördük” dedi. Dr. Roh, bilgisayar kullanımının her öğleden sonra, özellikle de cuma öğleden sonraları azaldığını da ekledi. Biyoistatistik uzmanı, bu durumun, çalışanların tamamladıkları görev sayısının haftanın ilk üç günü düzenli olarak arttığını ve perşembe ile cuma günü azaldığını ifade eden benzer bulgularla uyumlu olduğunu söyledi. Çalışmanın yazarları, bu bulgular ışığında hibrit veya dört günlük çalışma haftası gibi çalışma düzenlemelerinin hem daha mutlu hem de daha üretken çalışanları teşvik edebileceğini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***