– Sıcak hava dalgaları ve orman yangınları dünya genelindeki etkisini sürdürürken, AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi, geçen ayın dünya tarihinde kaydedilen en sıcak ay olarak kayda geçtiğini duyurdu. Temmuz 2019’da 16,63 santigrat derece ile rekor ortalama sıcaklığa ulaşılmıştı .Geçen ay ise bu rekor sıcaklıktan 0,33 santigrat derece daha yüksekti. AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi açıklamasında “Geçen ay, Temmuz ayı için 1991-2020 ortalamasından 0.72 santigrat derece daha sıcaktı” dedi. Geçtiğimiz ay aynı zamanda dünyanın en sıcak gününe de tanıklık etmiş, küresel sıcaklıklar 6 Temmuz’da 17.08 santigrat dereceye ulaşmıştı. Bilim insanları daha önce Temmuz ayının yeni bir rekor kırabileceği konusunda uyarmıştı.
1800’lerin sonlarından bu yana fosil yakıtların yakılmasıyla meydana gelen yaklaşık 1,2 santigrat derecelik küresel ısınma, sıcak hava dalgalarını daha sıcak, daha uzun ve daha sık hale getirmenin yanı sıra fırtına ve sel gibi diğer aşırı hava olaylarını da yoğunlaştırdı.
AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi açıklamasında “Güney Avrupa da dahil olmak üzere Kuzey Yarımküre’nin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı. Birçok Güney Amerika ülkesinde ve Antarktika’nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar meydana geldi” ifadelerini kullandı. Daire “2023 için küresel ortalama, 2016 için 0.49 santigrat derece ve 2020 için 0.48 santigrat derece ile karşılaştırıldığında, 1991-2020’ye göre 0.43 santigrat derece ile kayıtlardaki üçüncü en yüksek değerdir. 2016’nın son ayları nispeten serin geçtiği için 2023 ile 2016 arasındaki farkın önümüzdeki aylarda daralması bekleniyor. 2023’ün geri kalanının ise mevcut El Nino olayı geliştikçe nispeten sıcak geçmesi bekleniyor” dedi.
OKYANUS SICAKLIĞI DA REKOR KIRDI
Dünya okyanusları da yeni bir sıcaklık rekoru kırarak gezegenin iklimi, deniz yaşamı ve kıyı toplulukları üzerindeki zincirleme etkilere ilişkin endişeleri arttırdı. AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi verilerine göre okyanusların yüzey sıcaklığı 30 Temmuz’da 20.96 santigrat dereceye yükseldi.
Kurumun sözcüsü daha önce AFP’ye yaptığı açıklamada, bir önceki rekorun Mart 2016’da 20.95 santigrat derece olduğunu söylemişti. Ortalama hesaplanırken test edilen örneklerde kutup bölgeleri hariç tutuldu.
AB Kopernik İklim Değişikliği Dairesi açıklamasında “Temmuz ayında küresel hava sıcaklıklarının ve küresel okyanus yüzey sıcaklıklarının tüm zamanların rekorunu kırdığına tanık olduk. Bu rekorların hem insanlar hem de giderek daha sık ve yoğun aşırı olaylara maruz kalan gezegen için korkunç sonuçları olacaktır. 2023 şu anda son ortalamanın 0.43 santigrat üzerinde bugüne kadarki en sıcak üçüncü yıl ve Temmuz ayında ortalama küresel sıcaklık sanayi öncesi seviyelerin 1.5 santigrat üzerinde. Bu durum geçici olsa bile, bu rekorların arkasındaki ana etken olan küresel sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik iddialı çabaların aciliyetini göstermektedir” dedi. (DIŞ HABERLER)
Dünya nüfusunun yüzde 80’i geçen ay aşırı sıcaklıklara maruz kaldı
Küresel ortalama sıcaklık, üst üste 17 gündür yüksek seyrediyor
Dört günde üçüncü rekor: 6 Temmuz ‘en sıcak gün’ oldu
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***