– Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Ukrayna-Rusya savaşı ana gündemiyle düzenlenen NATO Zirvesi sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den NATO’ya eleştiri geldi. 500 günü aşkındır Rusya ile savaşan Ukraynalı lider, NATO ülkeleri liderlerinin zirvede ülkesine üyelik için bir zaman dilimi sunmamasının “saçma” olacağını söyledi.
Kiev yönetimi karşılıklı güvenlik garantileriyle birbirine bağlı olan NATO’ya bir an önce kabul edilmek için bastırıyor. Ancak NATO’nun 31 üyesi arasındaki bölünmeler, Ukrayna’nın katılımı için bir tarih ya da doğrudan bir davet olmayacağı anlamına geliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün zirvede Kiev’in daha fazla askeri yardım ve güvenlik garantisi alacağını, katılım için resmi koşulların hafifletileceğini ve NATO-Ukrayna Konseyi olarak adlandırılan ittifakla yeni bir işbirliği formatı oluşturulacağını söyledi. “Müttefiklerin Ukrayna’ya üyelik yolunda net, birleşik ve olumlu bir mesaj göndermelerini bekliyorum” ifadelerini kullandı.
‘TAKVİM BELİRLENMEMESİ EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ VE SAÇMA BİR DURUM’
Ancak Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği teklifiyle ilgili olarak zayıf ifadeler kullanılmasına karşı çıktı. Zirveye özel konuk olarak katılmadan önce Twitter hesabından açıklama yapan Zelenskiy “Ne (ittifaka) davet ne de Ukrayna’nın üyeliği için bir takvim belirlenmemesi eşi benzeri görülmemiş ve saçma bir durum” dedi.
Zelenskiy açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Müttefiklerimize değer veriyoruz. Ortak güvenliğimize değer veriyoruz. Ve her zaman açık bir görüşmeyi takdir ediyoruz. Ukrayna Vilnius’taki NATO zirvesinde temsil edilecektir. Çünkü bu saygı ile ilgilidir. Ancak Ukrayna da saygıyı hak ediyor. Vilnius’a giderken, Ukrayna olmadan bazı ifadelerin tartışıldığına dair sinyaller aldık.
Bu ifadelerin Ukrayna’nın üyeliği ile ilgili değil, NATO üyeliğine davetle ilgili olduğunu vurgulamak isterim. Ne davet için ne de Ukrayna’nın üyeliği için bir zaman çerçevesi belirlenmemiş olması eşi benzeri görülmemiş ve saçma bir durumdur. Aynı zamanda Ukrayna’yı davet etmek için bile “koşullar” hakkında muğlak ifadeler eklenmiştir. Görünüşe göre Ukrayna’yı ne NATO’ya davet etmeye ne de İttifak’a üye yapmaya hazır değiller. Bu da Rusya ile müzakerelerde Ukrayna’nın NATO üyeliğini pazarlık konusu yapmak için bir fırsat penceresi bırakıldığı anlamına geliyor. Bu da Rusya için terörünü sürdürmek için motivasyon anlamına geliyor. Belirsizlik zayıflıktır. Zirvede bunu açıkça tartışacağım.”
SCHOLZ: SAVAŞ SONRASI GÜVENLİK GARANTİLERİ İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK
NATO üyeleri Kiev’in savaş sırasında ittifaka katılamayacağı konusunda hemfikir olsalar da savaş sonrasında bunun ne kadar çabuk ve hangi koşullar altında gerçekleşebileceği konusunda anlaşmazlığa düştüler. Doğu Avrupa’daki NATO üyeleri, Ukrayna’yı NATO’nun kolektif güvenlik şemsiyesi altına almanın Rusya’yı tekrar saldırmaktan caydırmanın en iyi yolu olduğunu savunarak Kiev’in tutumunu desteklediler. ABD ve Almanya gibi ülkeler daha temkinli davranarak NATO’yu Rusya ile doğrudan bir çatışmanın içine çekebileceğinden korktukları herhangi bir hamleye karşı ihtiyatlı davrandılar.
Reuters’ın aktardığına göre diplomatlar zirvenin nihai anlaşma metninde, ittifakın “müttefiklerin mutabık kalması ve koşulların yerine getirilmesi halinde Kiev’e NATO’ya katılması için davette bulunabilecek bir konumda olma ihtimalinin” gündeme getirebileceğini söyledi. Yetkililer bu koşulların ne olacağının belirtilmeyebileceğini söyledi. Yetkililer taslak anlaşmanın henüz nihai hale getirilmediğini de vurguladılar.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da zirvede Ukrayna’nın savaş sonrası için güvenlik güvencesi almasını sağlamak üzere “gerekli düzenlemelerin” yapılacağını söyledi. Avrupalı bir diplomatik kaynak G7’nin Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerinin NATO zirvesinden hemen sonra açıklanacağını söyledi. Zirvede ayrıca Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana NATO’nun Rusya’dan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı savunma amaçlı ilk kapsamlı planları da onaylanacak. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan NATO zirvesinde ikili görüşmeler yapıyor
Türk yetkili Reuters’a anlattı: İsveç’e NATO onayının karşılığında Ankara ne bekliyor?
Fransa Ukrayna’ya uzun menzilli füze yollama kararı aldı, Almanya yeni silah yardımını duyurdu
Kremlin’den Türkiye’ye İsveç tepkisi: Türkiye’ye Avrupa’da istenmiyor, yanılsamaya kapılmamalılar
Stoltenberg: Türkiye’nin ABD’den F-16 alması dünkü uzlaşının parçası değil
Macaristan’dan vetoyu kaldırma sinyali: İsveç’in NATO üyeliğini onaylamamız artık teknik bir konu
Beyaz Saray: Biden Türkiye’ye F-16 tedariki sürecini ilerletecek
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***