Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, AB’nin Türkiye ile yeniden ilişki kurma hedefini memnuniyetle karşılıyor ancak ihtiyat çağrısında bulunuyor.
Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ilerletme adımlarını memnuniyetle karşılamakla birlikte, yakınlaşmanın koşulsuz değil, kademeli olması gerektiğini açıkladı.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları 20 Temmuz’da Türkiye ile yeniden ilişki kurmaya hazır olduklarını söylemiş, ancak Ankara’ya üyelik müzakerelerinin net bir şekilde yeniden başlamasını teklif etmemişti.
Türkiye yirmi yılı aşkın bir süredir AB üyeliğine aday olmasına karşın, AB’nin ülkede hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusundaki kaygıları nedeniyle müzakereler 2016’da durmuştu.
Kıbrıs’ın, Yunanistan ile Türkiye arasında bir sürtüşme kaynağı olan Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk nüfusları arasında bölünmesi de bir engel teşkil ediyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, Türkiye ve AB arasındaki yeniden teması memnuniyetle karşıladıklarını ancak bunun “kademeli” ve gerekirse “geri çevrilebilir” olması gerektiğini söylediler.
Miçotakis, Kıbrıs’ın etnik olarak bölünmüş başkenti Lefkoşa’da Hristodulidis ile görüştükten sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Bu iki kelime bize yol göstermeli. İyimser olabiliriz ama saf değiliz” dedi.
Bu iki terim, kısmen Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma girişimindeki uzun ve sarsıntılı yolculuğunu yansıtarak, birkaç yıldır Türkiye üzerinden Avrupa terminolojisine yerleştirildi.
Hristodulidis, Türkiye ile olumlu bir gündem başlatmanın Ankara’nın Kıbrıs konusunda “olumlu adımlar” atması anlamına da geldiğini söyledi ve “AB ortaklarımızın da aynı görüşü benimsemesi önemlidir” dedi.
Geçmişteki barış müzakereleri, Kıbrıs’ı Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan iki bölgeli bir federal şemsiye altında birleştirmeye odaklanmıştı. Son yıllarda Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilen iki devletli bir çözümü savunuyor.
Miçotakis, “İki devlete ilişkin herhangi bir bölünme düşüncesi, tartışma gündeminin tamamen dışındadır ve bu konuda çok net olmak istiyorum” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cuma günü, Kıbrıs konusunda barış görüşmelerinin yeniden başlamasının ancak Kıbrıslı Rumlar’ın egemen eşitliği kabul etmeleri halinde mümkün olacağını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, geride bıraktığımız hafta Lefkoşa’daki ara bölgede bulunan ve 1963- 1964 yıllarındaki çatışmalar ve 1974 olayları sırasında kaybolan kişilerin kalıntılarını bulmak ve kimliklerini tespit etmek için 2006 yılından bu yana çalışan Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’na ortak ziyaret gerçekleştirmişti.