Birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den başvuruları reddetme oranları 2019’a kıyasla iki katına çıkmış durumda. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlığı yetkilileri, ret oranlarının neden arttığı konusunda euronews Türkçe’ye açıklamalarda bulundu.
Türkiye’den yapılan Schengen (Şengen) vize başvurularına yönelik ret oranlarında en ön sıralarda yer alan Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, euronews Türkçe’ye gönderdiği yazılı açıklamada, bunun ‘politik bir sorun olarak görülmemesi gerektiği’ görüşünü savundu.
Türkiye’den yapılan Schengen vize başvurularını en fazla reddeden ülkelerden olan Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili sorularına cevaben euronews Türkçe’ye yazılı açıklamalarını iletti.
Schengen vize başvurularına ret oranlarında artış
Birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den başvuruları reddetme oranları 2019’a kıyasla iki katına çıkmış durumda.
Başvuruları reddedilenlen arasında belgeleri tam olanlar, daha önce Schengen bölgesine seyahat etmiş olanlar ve iş insanlarının da bulunması sorunun büyüdüğüne işaret ediyor.
Schengen vizesi uygulayan ülkeler arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika, Türkiye’den 2022’de yapılan vize başvurularına yönelik ret oranlarında en ön sıralarda yer alan ülkelerden.
Estonya: Sorun belgelerin güvenilirliği
Anadolu Ajansı’na göre Türkiye’den 2022’de Estonya’nın Ankara Büyükelçiliğine Schengen vizesi için 1517 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan yüzde 52,1’i reddedilerek 786 kişiye vize verilmedi. Bu da Estonya’nın her iki başvurudan birine vize vermediğini ortaya koyuyor.
Estonya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, vize başvurusunda bulunurken sunulan belgelerin güvenilirliğine dikkat çekti.
Açıklamada şöyle denildi:
“Burada sorun, vize başvurusunda bulunurken sunulan seyahatin amacını kanıtlayan belgelerin güvenilirliği. Bir de varış yerinin başka bir Schengen ülkesi değil Estonya olduğundan şüphe duyulması”
Finlandiya: Sorun politik olarak görülmemeli
AB üyesi ülkeler arasında 2022’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularındaki ret oranları en yüksek ikinci ülke Finlandiya oldu.
Finlandiya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne 2022’de 4 bin 73 başvuru yapıldı. Bunlardan 1558’ine vize verilmedi ve ret oranı yüzde 40,6 olarak gerçekleşti.
Bireysel başvurularla ilgili yorum yapmadıklarını belirten Finlandiya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, euronews Türkçe’ye gönderdiği yazılı açıklamada şöyle dedi:
“…Vize başvuruları yetkili Üye Devletin Konsolosluğu tarafından incelenir ve karara bağlanır.
Tek tip vize başvurusunun incelenmesinde, başvuru sahibinin Schengen Sınırları Kodu’nda belirtilen giriş koşullarını yerine getirip getirmediği tespit edilir ve örneğin, başvuru sahibinin planlanan kalış amacı ve koşullarına ilişkin gerekçeleri, planlanan kalış süresi için yeterli geçim kaynakları veya başvuru sahibinin başvurulan vizenin süresi dolmadan Üye Devletlerin topraklarını terk etme niyetinde olup olmadığı dikkate alınır. Başvuru, mevcut tüm bilgiler temelinde değerlendirilir.
Bildiğiniz üzere Rusya, Hindistan, Fas ve Cezayir’in önünde olan Türkiye, Schengen vizesi başvurularında dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin sınırlandırılmasına yönelik herhangi bir karar bulunmadığını ve bunun siyasi bir mesele olarak değerlendirilmemesi gerektiğini bilgilerinize sunarız.”
İsviçre
İsviçre AB üyesi değil ancak Schengen ülkelerinden biri.
2022 yılında Türkiye’den İsviçre’ye 12 bin 70 vize başvurusu yapıldı. Bunun 2 bin 219’u reddedildi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre 2023 yılında 31 Mayıs itibarıyla 6 bin 732 vize verildi, 1426 başvuru ise reddedildi.
İsviçre Dışişleri Bakanlığı yetkilileri euronews Türkçe’nin sorularına şu yanıtları verdi:
Bu başvurular neden reddediliyor?
“Başvuruda gerekli koşullar yerine getirilmediğinde vize reddedilir. SEM (Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı) vize verilmeyişinin nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmemektedir.”
Türk vatandaşlarının yaptığı başvurular artık daha fazla mı reddediliyor?
“2023’te 2022’ye kıyasla önemli bir fark yok. Giriş koşulları vaka bazında ve tek tip kriterlere göre incelenmektedir.”
Fransa
Fransa, 115 bin 114 ile Almanya ve Yunanistan’ın ardından AB ülkeleri arasında en çok Şengen vize başvurusu yapılan üçüncü ülke oldu.
Fransa, geçen yıl Türkiye’den yapılan başvuruların ortalama yüzde 13,4’ünü reddetti ancak Hindistan, Fas ve Tunus’tan sonra en çok Türk vatandaşlarına vize verdi.
2021’de Türkiye’den 43 bin 631 başvuruyu olumlu yanıtlayan Fransa, 2022’de bu rakamı 103 bin 310’a çıkardı. Bu da 2021’e oranla 2022’de yüzde 136’lık bir artış olduğunu gösteriyor.
Fransa Dışişleri Bakanlığının euronews Türkçe’ye yaptığı açıklamada da yine “Yapılan başvuru, yürürlükteki düzenlemelerin kriterleri karşılanmadığı durumlarda ret kararı verilir” denildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***