Emrullah Bayrak
ERZURUM – Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasıyla birlikte gıda güvenliği sorunu bir kez daha gündeme gelirken, Türkiye’de hububat üreticisi ürünü zararına satmaya zorlanıyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 TL, arpada 7 bin TL alım fiyatı açıkladı. Buğdayda ton başına bin TL, arpada ise 500 devlet desteği verileceği belirtildi. TMO, destekle birlikte ton başına 9 bin 250 TL fiyat verirken, tüccarlar ise 6 bin 250 TL’den alım yapıyor.
Ürününü ucuza satmak istemeyen çiftçi, TMO’ya başvuruyor ancak randevu sistemi açılmadığı için mağdur oluyor. Mazot fiyatI bir ayda 24 TL’den 34 TL’ye çıkarken, tarlalarını dönümü bin 100 TL’den biçtiren çiftçi, ürününü depolamakta zorlanıyor.
Ürünlerini tüccarlara satarlarsa devletin verdiği teşvikten yararlanamadıklarını dile getiren çiftçiler, ‘e yaptıkları açıklamada, randevu sorununun çözülmesi çağrısı yaptı.
TMO SÜREKLİ ‘BUGÜN-YARIN ALIM YAPILACAK’ DEYİP OYALIYOR
Horasan ilçesinde çiftçilik yapan Reis Şimşek, üç dört yıldır aynı sorunu yaşadıklarını belirterek, “Ürünü bir an önce satıp borçlarımızı ödemek istiyoruz. Ofis almayınca, tüccar ürünü daha ucuza alıyor. Zarar ediyoruz, ilgilenen de yok. Bir haftadır biçim yapılıyor, sürekli ‘bugün, yarın alım yapılacak’ deniyor. Halkımız perişan durumda. Bir an önce alımların başlatılmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘SÜREKLİ AÇILACAK DENİLİYOR AMA SONUÇ YOK’
Köprüköy ilçesinde çiftçilik yapan Osman Yıldırım da, buğdayını biçip evin önüne depoladığını söyledi. Ofisin alım yapmasını beklediklerini vurgulayan Yıldırım, “Bize sürekli ‘açılacak’ deniyor ama açılmadı. 70 tona yakın buğdayı kapıya koymuş bekliyoruz” dedi.
‘ÜRÜNÜ DEPOLADIĞIMIZDA YÜZDE 10 KAYBIMIZ OLUYOR’
Cengiz Yurttaş ise çiftçinin ürünü depolayacak yeri olmadığını belirterek, “Tarladan ürünü aldığımız zaman kamyona yükleyip ofise getirebilmemiz lazım. Kapıya yığdığımız zaman bize büyük masraf oluyor. En az yüzde 10 ürün kaybımız oluyor. Nakliye sırasında yerlere dökülüyor. Çiftçinin deposu yok. Depolayacak yer sıkıntısı da yaşıyoruz. Bir an önce ofisin alımlara başlamasını bekliyoruz” çağrısında bulundu.
‘GEÇİCİ OFİS KURULSA KİMSE MAĞDUR OLMAZ’
Köprüköy Ziraat Odası Başkanı Murat Kartal ise TMO Erzurum Başmüdürü Adem Çiftçi ile görüştüğünü ve ilçelerine geçici ofis kurulmasını talep ettiğini söyledi. Nakliyecilerin geçen yıl 2 TL olan nakliye fiyatını 6 TL’ye çıkardığına dikkat çeken Kartal, “Geçici ofis kurulsa kimse mağdur olmaz. Şu an yeterli cihaz ve eleman olmadığı için Pasinler ile Köprüköy arasında ortak bir noktaya kurulmaya çalışılacağı söylendi. Randevu sistemi de açık değil. Ofis almazsa çiftçimizin ürünü tüccara gidecek ve parayı da onlar kazanacak” dedi.
TMO YETKİLİLERİ: ‘ÇİFTÇİLER AMAĞDUR EDİLMEYECEK’
TMO yetkilileri, alımların birkaç güne kadar başlayacağını öne sürerek, çiftçinin mağdur edilmeyeceğini söylüyor. Çiftçiyi tüccara mahkum etmeyeceklerini dile getiren TMO yetkilileri, alım konusunda bir kotanın olmadığını, silolar dolsa dahi yer kiralanacağını aktardı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***