Artı Gerçek – Yaklaşık 2 milyar dolarlık vurgun sonrası yurt dışına kaçan ancak yakalanarak Türkiye’ye getirilen Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in Vergi Denetim Kurulu’na istenen belgeleri vermediği gerekçesiyle yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı.
Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Faruk Fatih Özer SEGBİS sistemi ile bağlandı. Duruşmada savunma yapan Faruk Fatih Özer, “Suç tarihinde şirket yetkilisi ben değildim, kayyum atanmıştı bu nedenle istesem de defterleri ibraz edemezdim şirket benim yönetimimde değildi” dedi.
İNDİRİM UYGULANDI, CEZA ERTELENDİ
Savcı, Vergi Usul Kanunu’nun “kaçakçılık” suçundan Özer’in 5 yıla kadar hapsini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, Faruk Fatih Özer’in Vergi Usul Kanunu’nun “kaçakçılık” suçundan 1 yıl 6 ay hapsine karar verdi. Daha sonra mahkeme, sosyal ilişkileri, suçtan sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri gibi gerekçelerle cezasında indirime giderek 7 ay 15 gün hapis cezasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Özer hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek cezayı erteledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
30 Ekim 2021 tarihinde Faruk Fatih Özer’e tebligat çıkarılarak işletmesine ilişkin belgeleri ibraz etmesi istenmişti. Özer’in tebligata rağmen istenilen belgeleri yasal süre içinde ibraz etmemesinden dolayı “Vergi Usül Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
NE OLMUŞTU?
Kırmızı bültenle aranırken 30 Ağustos’ta Arnavutluk’ta yakalanan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in, Türkiye’ye iadesine karar verilmişti. Faruk Fatih Özer, 20 Nisan’da Türkiye’ye getirildi. Hakkında 40 bin 564 yıla kadar hapis cezası istenen Faruk Fatih Özer emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayına sevk edildi.
Faruk Fatih Özer, Terör ve Örgütlü Suçlar bürosunda yaklaşık iki saat süren savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı. Özer savcılık ifadesinde kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin savunmasını bugünkü duruşmayı işaret ederek mahkemede yapacağını ifade etmişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 21 sanığın ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’, ‘Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından toplamda 12 bin 164 yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. (HABER MERKEZİ)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***