– İsveç’in NATO üyeliğine vetosunu kaldırması için gelecek hafta Vilnius’taki NATO Zirvesi öncesi Batılı müttefiklerinden Türkiye’ye baskı artıyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç’in NATO üyeliği başvurusu hakkında Brüksel’de bugün yapılan Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’dan sonra yaptığı açıklamada İsveç’in zirvede ittifaka katılmasının “mümkün” olduğunu söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı da bugünkü görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve Türkiye’den gelecek hafta olumlu karar vermesini beklediklerini belirtti. Diğer yandan Reuters’a konuşan ABD’li kaynaklar zirvede ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir ikili görüşme olabileceğini duyurdu.
‘ZİRVEDE İSVEÇ’İN ÜYELİĞİ KONUSUNDA OLUMLU KARAR ALMAK MÜMKÜN’
İsveç’in NATO’ya katılmasının “çok yakın olduğunu” söyleyen Stoltenberg “Artık İsveç’in ittifaka katılma zamanı geldi” dedi. Vilnius’ta yapılacak zirvede “olumlu bir kararın çıkmasının mümkün olduğunu” da sözlerine ekleyen Stoltenberg “İsveç’in üyeliğinde daha fazla gecikme olması Putin tarafından olumlu şekilde karşılanacaktır” dedi. Stoltenberg, Vilnius Zirvesi’nde “Türkiyeli ve İsveçli liderlerle bir toplantı yapacağını” söyleyerek “Gelecek hafta zirvede İsveç’in NATO üyeliği konusunda olumlu karar almak mümkün” ifadelerini kullandı.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: GÖRÜŞMELERDE İLERLEME KAYDETTİK
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom de toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. “Bugün İsveç, Finlandiya, Türkiye ve NATO arasındaki görüşmede ilerleme kaydettik” diyen Billstrom ” Gelecek hafta olumlu bir karar umuyoruz ancak günün sonunda bu Türk tarafının kararı olacak. Türkiye bizim mutabakat kapsamında ilerleme kaydettiğimize katılıyor. Şu anda yapılacak daha fazla bir şey görmüyorum. Türkiye ile mutabakat kapsamındaki yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimize inanıyoruz. Türkiye’nin PKK ile endişelerini çok ciddiye alıyoruz” ifadelerini kullandı.
HAKAN FİDAN: İSVEÇ’İN GÜVENLİ MÜTTEFİK OLACAĞINI BİLMEMİZ GEREKİYOR
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da toplantı sonrası açıklama yaparak, İsveç’in bazı mevzuat değişikliği adımları attığını ancak bunun fiiliyata geçmesi gerektiğini söyledi.
“Bugün, 14 Haziran’daki Daimî Ortak Mekanizma Toplantısı sonrasında İsveç’in bu yolda ilave bir ilerleme sağlayıp sağlamadığını bir kez daha gözden geçirdik. İsveç, mevzuat değişikliği anlamında bazı adımlar attı.
Ancak mevzuat değişikliklerinin şimdi fiiliyata yansıması gerekiyor. İsveç’teki güvenlik sistemi alt yapısının provokasyonlara engel teşkil edecek bir mekanizma üretememesi bizi açıkçası düşündürüyor. Terörle mücadele alanında İsveç’in NATO üyeliğinin ittifaka herhangi bir risk getirmemesi, tam tersine olumlu bir katkıda bulunması gerekir. İsveç’in Türkiye için güvenli bir müttefik olacağını bilmemiz gerekiyor. PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar İsveç sokaklarında gösterilere devam edecekse, eleman devşirebilecekse, mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişikliğinin Türkiye için bir manası açıkçası kalmıyor. Dolayısıyla İsveç’in Üçlü Muhtıra’daki tüm taahhütleri yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerekiyor.”
ABD’Lİ KAYNAKLAR: ZİRVEDE BIDEN İLE ERDOĞAN BİR GÖRÜŞME YAPABİLİR
Diğer yandan Reuters’a konuşan ABD’li kaynaklar Vilnius Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir araya gelebileceğini söyledi. Konuya yakın bir kaynak, zirvede kısa bir Biden-Erdoğan görüşmesinin mümkün olduğunu ve şu anda üzerinde çalışıldığını söyledi. ABD’li bir yetkili de liderler arasında bir görüşmenin zirve marjında yapılmasının mümkün olduğunu, ancak henüz görüşmenin ayarlanmadığını söyledi.
DAİMİ ORTAK MEKANİZMA TOPLANTISI NATO KARARGAHINDA YAPILDI
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç’in NATO üyeliği başvurusu hakkındaki Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı Brüksel’deki NATO karargahında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde yapıldı. Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer aldı. Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Fidan başkanlığındaki Türk heyeti Stoltenberg ile görüşmüştü. Toplantıda, 14 Haziran’da Ankara’da yapılan bir önceki toplantıdan bu yana geçen sürede, Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında, Madrid’deki NATO Zirvesi sırasında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirildi. (DIŞ HABERLER)
İsveç’te ‘Kuran yakma yasağı’ yeniden gündemde
İsveç basınından Türkiye’ye çağrı: Lüks içinde yaşayan suçluları iade edin
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***