– Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı çatısı altında bulunduran Meta şirketinin sahibi Mark Zuckerberg, bu platformların insan kaçakçılığında giderek artan biçimde kullanılması nedeniyle ifadeye çağrıldı. ABD’nin Florida eyaletinin başsavcılığı, Zuckerberg’e Eyalet İnsan Kaçakçılığı Konseyi’nde ifade vermesi için celp gönderdi.
271 İHBARIN 146’SINDAN META ÇIKTI
Florida’daki insan kaçakçılığına dair hafta başında açıklanan verilere göre, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın giderek artan bir rolü bulunuyor. Buna göre, 2019-2022 arasında insan kaçakçılarının sosyal medyayı kullandığına dair yapılan 271 ihbarın 146’sı, bu üç platforma işaret ediyordu.
NASIL KULLANILIYOR?
Florida Başsavcısı Ashley Moody, “Sonuçlar sıradışı. Meta’nınkilerin ardından insan kaçakçılığında en fazla kullanılan platform Snapchat olmuş. O da Meta platformlarından yedi kat az olacak şekilde, 19 defa kullanılmış” dedi. Moody, emniyet birimlerinden derledikleri verilere göre, Meta platformlarının hem insan kaçakçılığı için para ödeyen mağdurların bulunması, hem kaçakçılık faaliyetlerinin organize edilmesi, hem de mağdurları kontrol etmek için kullanıldığını anlattı. Başsavcı, bu durumu “kamu güvenliği tehdidi” olarak niteledi.
‘META’YI TERCİH EDİYORLAR’
“Zuckerberg Meta’nın mevcut platformlarını kullanıcılar için daha güvenli hale getirmek için çalışmalı ve hassas durumdaki insanların yasadışı seks işçiliğine zorlanmasını engellemeli” diyen Başsavcı, “Eyalet çapında yaptığımız araştırma ve diğer raporlar, hassas durumdaki insanları avlamaya çalışan insan kaçakçılarının Meta platformlarını tercih ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
EN GEÇ 5 EYLÜL’DE CEVAP VERMESİ GEREKİYOR
Moody, bu çerçevede Zuckerberg’e celp gönderdiğini de ekledi. Başsavcı, Meta’nın sahibinin Florida Eyaleti İnsan Kaçakçılığı Konseyi’nde ifade vermesini istiyor. Celpte, Zuckerberg’in bu çağrıya 5 Eylül’e kadar yanıt vermesi talep ediliyor.
META REDDETTİ
Meta’dan yapılan açıklamada ise söz konusu platformlarda insan sömürüsünün yasak olduğu ve başsavcının basın açıklamasında şirketin yasadışı faaliyetleri engelleme konusunda polisle yaptığı işbirliğinin anlatılmadığı savunuldu.
The Guardian gazetesinin nisan ayında yayımlanan iki yıllık araştırması, Meta’nın platformlarının suçlular tarafından kullanılmasını engellemekte zorlandığını ortaya koymuştu. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***