HABER MERKEZİ – Lozan Konferansı’nın ikinci gününde kadın mücadelesini konu alan panelde, Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin tüm dünyada öncülük edecek aşamaya geldiği vurgulandı.
Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde Kurdistanı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yılında, antlaşmanın imzalandığı Lozan’daki Beaulieu Kongre Salonu’nda (Salle de Congrès de Beaulieu) düzenlenen konferans ikinci gününde devam ediyor. Konferansın ikinci gününde ilk olarak “Kürt Kadın Perspektifinden Kolonyalizmin Değerlendirmesi” konulu panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kurdê Omer ve Seher Aydar’ın yaptığı panelde, Bremen Üniversitesi’nden Münevver Azizoğlu ve Silêmanî’deki Kadın Kurumları sorumlusu Nermin Osman konuştu.
‘KÜRT KADINININ MÜCADELESİ TARİHSELDİR’
Panelde kısa bir konuşma yapan Seher Aydar, Kürt kadınının yürüttüğü özgün mücadelenin tarihsel olduğuna ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyadaki kadın mücadelesine öncülük edecek bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Lozan Antlaşması’nın sonuçları üzerinde duran Aydar, “Kürt halkı sürgün edildi, göç ettirildi. Dil ve kültürleri yasaklandı, asimilasyona maruz bırakıldı. Kürt kadını üzerinde büyük bir soykırım uygulandı. Kadınlar tarih boyunca bu politikalara maruz bırakıldı” dedi.
‘JIN, JIYAN, AZADÎ’ FELSEFESİ
Panelist Münevver Azizoğlu, Lozan’da 100 yıl önce yapılan antlaşmayla Kurdistan’ın parçalandığını ancak Kurdistan halkının bu antlaşmayı hiçbir zaman meşru görmediği ve kabul etmediğinin altını çizdi. Kürt kadınının bu antlaşmasına proje ve paradigmasıyla karşı koyduğunu vurgulayan Azizoğlu, Kürt kadınların PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “jin, jiyan, azadî” felsefesiyle aynı zamanda kadın kırımı olan Lozan Antlaşması’na karşı bir mücadele başlattığını söyledi.
Panelistlerden Nermin Osman ise, Lozan Antlaşması’nın Kurdistan ve Ortadoğu’da yarattığı sorunların kadınlara etkilerine değindi. Tarihten örnekler veren Nesrin Osman, Kürt halkının parçalandığı devletler içinde yaşadığı kimlik sorununun Kürt kadının mücadele geleneğini oluşturduğunu söyledi. Osman, Kürt toplumunun dil ve kültürünün gelişmesinin tarihsel gelişiminde Kürt kadınının mücadelesini örnekler vererek anlattı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***