Artı Gerçek – Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticisi Halide Dündar 61 yaşında vefat etti.
Dündar’ın vefatını Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu şube Kadın Meclisi duyurdu. Eğitim Sen’in yaptığı paylaşımda, “Bir Kürt kadını olarak yıllardır feminist, devrimci mücadelede yer alan, yaşama sevinciyle aramızda görmeye alışık olduğumuz dostumuz, yoldaşımız eğitim emekçisi Halide Dündar’ı kaybettik. Devri daim olsun” denildi.
— Egitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube (@Egitimsenist1) July 3, 2023
Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube’den yapılan açıklamada ise “Çok değerli mücadele arkadaşımız Halide Dündar’ı maalesef dün gece kaybettik. Üzüntümüz,acımız büyük.Mücadelesi ve hatırası daima bizimle olacak. Ailesine, yakınlarına ve tüm dostlarına baş sağlığı diliyoruz. Cenazesi yarın Diyarbakır’da toprağa verilecektir” denildi.
Çok değerli mücadele arkadaşımız Halide Dündar’ı maalesef dün gece kaybettik. Üzüntümüz,acımız büyük.Mücadelesi ve hatırası daima bizimle olacak. Ailesine, yakınlarına ve tüm dostlarına baş sağlığı diliyoruz. Cenazesi yarın Diyarbakır’da toprağa verilecektir. pic.twitter.com/QFRftHmXrk
— Egitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube (@Egitimsenist1) July 3, 2023
Rudaw’da yer alan habere göre; 61 yaşındaki Halide Dündar’ın kalp yetmezliği nedeniyle İstanbul’da bir hastanede 25 gündür entübe edildiği ve bu sabah saatlerinde öldüğü öğrenildi. Halide Dündar’ın cenazesi yarın Diyarbakır’ın Lice ilçesinde toprağa verilecek.
HALİDE DÜNDAR KİMDİR?
1962’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya gelen Halide Dündar, Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticiliğini yaptığı gerekçesiyle 1980 yılında tutuklanarak Diyarbakır 5 No’lu Cezaevine konuldu. Henüz 18 yaşında her türlü işkenceye maruz kaldığı cezaevinden 2 yıl sonra tahliye edildi.
Cezaevindeyken yaşadığı sancılar nedeniyle askeri hastaneye kaldırıldı ve ameliyata alındı. Ameliyatta yumurtalığının alındığını yıllar sonra bir tedavi sırasında doktorundan öğrendi.
Dicle Üniversitesinden mezun olan Halide Dündar, uzun yıllardır yaşadığı İstanbul’da matematik öğretmenliği yapıyordu. Aktivist olarak her zaman toplumsal olaylara karşı duyarlılığını koruyan Dündar, Fatma Kayhan ile birlikte Roza kadın dergisini çıkardı. Ardından Roza dergisinden ayrılarak, 1996’da kurduğu bir ekiple Jujîn isminde bir kadın dergisi çıkarmaya başladı. 2000 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Jujîn dergisinde ağırlıkta Kurmanci lehçesiyle yazılmış Kürtçe yazılar yayınlandı.
Halide Dündar dolu dolu yaşadığı zorlu hayatında birçok alanda aktif rol üstlendi. (HABER MERKEZİ)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***