ANKARA – TİS görüşmelerine ilişkin taleplerini açıklayan KESK, en düşük memur maaşının büyükşehirlerde 47 bin 500 TL olması gerektiğini belirtti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 1 Ağustos’ta başlayacak 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin taleplerini basın toplantısı ile açıkladı. KESK Genel Merkez binasındaki toplantıda KESK Eş Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil konuştu.
‘GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ’
Toplantıda ilk konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, gerçek bir toplu sözleşmeden bahsetmenin mümkün olmadığını söyleyerek, “Geldiğimiz noktada kapsamından tarafların belirlenmesine, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmamasından uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Hakem Kurulu’nun yapısına kadar onlarca temel sorunu bulunan, hak arama yollarını kapatan, TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına endeksli maaş artışlarına indirgenen, temel hiçbir sorunumuzu çözmeyen mevcut bu garabet ‘toplu sözleşme’ sistemi tam altı kez iflas etmiştir. Dolayısıyla burada bir kez daha altını çiziyoruz. Gerçek, evrensel bir toplu pazarlıkla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan mevcut toplu sözleşme sistemi devam ettiği sürece; yaşadığımız sorunların çözülmesi mümkün değildir” dedi.
‘TÜİK SAHTE RAKAMLAR YAYINLIYOR’
KESK olarak yoksulluk sınırının üzerinde ücret talep ettiklerini söyleyen Bozgeyik, “Rakamları alt alta toplayınca en düşük memur maaşı dedikleri maaş 22 bin TL’ye ulaşmış gibi görünüyor ama aldatmaca da zaten burada başlıyor. Bunun adı kamu emekçilerine ‘mezarda emeklilik’ dayatmaktır. Bu adaletsiz tablo ortadayken hala iktidarın enflasyon hedeflerine, TÜİK sahte rakamlarına göre maaş artışı talep etmek kamu emekçilerine ve emeklilere ihanet etmektir” diye konuştu.
‘TEMEL GELİR GÜVENCESİ İSİTİYORUZ’
KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil ise, bu kabustan uyanmanın herkesin elinde olduğunu belirterek, “İnsanlık hakkı kapsamında, artan yoksulluğa, gelir bölüşümü adaletsizliğine ve açlığa karşı emekçi halkları korumak, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilme koşullarını sağlamak, kendilerine nitelikli zaman bırakmak, onları güçlendirmek ve geleceğe daha umutla bakabilmelerini sağlayabilmek için, hem üretimdeki emekçileri, hem işsizleri, hem de kadınları güçlendirici, aynı zamanda doğadaki müşterek varlıklarımızın daha az tüketilmesine yardımcı olabilecek ekoloji dostu bir programa ihtiyaç olduğu açıktır” şeklinde ifadeler kullandı.
KESK’İN TİS TALEPLERİ
Yeşil, KESK’ in 7. Dönem TİS görüşmelerine ilişkin taleplerini şu şekilde açıkladı:
* Eşi çalışmayan, 2 çocuğu bulunan ve konutu olmayan bir kamu emekçisinin, büyükşehirde yaşıyorsa 1 Ocak 2024 itibariyle alacağı maaş 47 bin 500 TL, diğer şehirlerde yaşıyorsa 45 bin TL’ye yükseltilmelidir.
* Konutu olmayan ve büyükşehirlerde görev yapan kamu emekçilerine 7 bin 500 TL, diğer illerde görev yapan kamu emekçilerine ise 5 bin TL kira yardımı yapılmalıdır.
* Kamu emekçisinin çalışmayan eşine Temmuz 2023 itibari ile verilmekte olan 1158,77 TL aile yardımı ödeneği aylık asgari gıda harcaması olan 3 bin 310 TL’ye yükseltilmelidir.
* Tüm kamu emekçilerine aylık 50 metreküp doğalgaz desteği verilmelidir.
* Temmuz 2023 tarihli taban aylık katsayısı olan 7,979285 rakamına ilave aylığın taban aylık katsayısına denk gelen 8,138890 katsayısının dahil edilmesi, böylece ulaşılan 16,118175 katsayısının yüzde 60 artışla 25,78908 katsayısına çıkarılması talep edilmektedir.
* İkramiye almayan kamu emekçisine 1. ve 7. aylarda olmak üzere bir yılda brüt asgari ücret tutarında iki ikramiye ödenmelidir.
* 0-6 yaş grubu çocuklar için kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açmalıdır. Kreşler ücretsiz ve anadilinde eğitim-bakım hizmeti vermelidir. Kreşler açılıncaya kadar 0-6 yaş arası her bir çocuk için ailelere 5 bin TL kreş yardımı yapılmalıdır.
* Kadın çalışanların 20 hizmet yılı, erkek çalışanların 25 hizmet yılı dolduğunda yazılı talepleri halinde emekli olma hakları verilmelidir.
* Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsil eden TÜRK-İŞ’in açlık sınırı hesabında çocuk için öngördükleri aylık gıda harcaması emsal alınarak her çocuk için 2 bin 220 TL talep edilmektedir
* Ücretsiz işyeri servis imkanından yararlanamayan tüm kamu emekçilerinin Türkiye genelinde kamu ulaşım araçlarından faydalanacağı ücretsiz aylık abonman kartı verilmesi istenmektedir.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***