Artı Gerçek – Diyarbakır Fabrika (İplik- Dokuzçeltik) Mahallesi’ni satışa çıkaran kayyım yönetimindeki Yenişehir Belediyesi tepkilerin ardından satışı iptal etmiş bu sene yine aynı mahalleyi üçüncü kez satışa çıkardı. Bugün ihalesi yapılacak olan satışa ilişkin Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu yazılı açıklama yaptı.
“Yenişehir Belediyesi Kayyımdan Aleni Usulsüzlük!” başlığıyla yapılan açıklamada, “Son bir yıldır kentimizin gündeminde yer alan ve Yenişehir kayyımı tarafından satışa çıkarılan mahalle ile ilgili çok önemli gelişmeler yaşandı” denildi.
MAHALLELİ MAĞDUR EDİLDİ
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“Yenişehir kayyımı ilk olarak 20 Eylül 2022 tarihinde Dokuzçeltik Mahallesi 30004 ada 2, 30004 ada 3, 30006 ada 2 ve 30007 ada 1 nolu parsellerin satışına yönelik ihale düzenlemiş; mahallede yaşayanların tepkisi ve kentteki sivil toplum kuruluşlarının konuyu mahkemeye taşıması sonrasında ihaleye katılım olmamış ve satış gerçekleşmemişti. Toplamda 49 bin 878,72 m² büyüklüğündeki alan için Yenişehir belediyesinin rayiç belirlenmesi amacıyla yazışmalar yaptığı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği yanıtlarda Rayiç Değeri Hesaplama Cetveline göre arsa alanı üzerinden belirlenen toplam rayiç değer 174 milyon 575 bin 520,00 TL olarak belirlenmişti. Belediye ilk ihaleyi bu muhammen bedel üzerinden düzenlemişti. Vatandaş mağdur edildiği ve sürece resmi olarak dahil edilmediği için kamuoyunda ciddi tepkiler oluşmuştu. Ancak kayyım daha sonra aynı alanı 24 Ocak 2023 tarihinde satmak üzere 2’nci kez satış ihalesi yaptı.”
BU KEZ YARI FİYATINA SATIŞA ÇIKARDI
Yurttaşların mağduriyeti nedeniyle TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu tarafından ihalenin iptali için ikinci dava açıldığı hatırlatılan açıklamada, şunlar yer aldı:
“Gelişen tepkiler üzerine ihaleye katılım olmayınca satış gerçekleşmedi. Yenişehir Belediyesinin hazineden kentsel dönüşüm yapmak üzere satın aldığı alanı imar düzenlemesi yaptıktan sonra satışa çıkarma ısrarı dikkat çekmeye başladı. Söz konusu alanın ilgili belediyeye devri de kentsel dönüşüm alanı ilan edilerek düzenleme yapılması ile devredilmiş olmasına rağmen idare tarafından satışa çıkarılıyor. Hali hazırda alanda yaşayan vatandaşlardan bazıları İmar Barışı kapsamında başvuru yaparak Yapı Kayıt Belgesi almış ve hazinece satışı yapılan taşınmazlarda satın alma hakkı kazanmış olmasına rağmen bu satışın hak sahiplerine yapılmadan belediyeye yapılmış olmasını mahkemeye taşımış durumda.
Söz konusu dava süreçleri devam ederken Yenişehir Kayyımı ise arsaya dönüşen alanda 10 Şubat 2023 tarihinde İmar Planı Değişikliği yaparak alanda daha rantsal bir düzenleme yaptı ve yaklaşık 400 hanenin yaşadığı bir mahalle büyüklüğündeki alanı 3’üncü kez satış ihalesine çıkardı.
Ancak yeni yayınlanan ihale ilanında bir husus çok dikkat çekiyor. Zira özellikle 6 Şubat 2023 tarihli Maraş merkezli depremlerden sonra oluşan yoğun gayrimenkul talebi ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma bakıldığında arsa fiyatlarında ciddi artış yaşanması gerekirken söz konusu satış ihalesinin muhammen bedelinin ise yarı yarıya düşmüş olması arsaların kimlere peşkeş çekildiğine dair tartışmaları da beraberinde getirdi.”
İHALE BUGÜN YAPILACAK
Yaptıkları araştırmalarda satış bedelinin yaklaşık 350 milyon TL tutarında olması gereken arazinin kayyım tarafından yayınlanan ihalede yeni muhammen bedelin 90 milyon 613 bin 174,26 TL olarak belirlendiğinin belirtildiği açıklamada:
“İhale 20 Temmuz 2023 tarihinde saat 10.00’da yapılacak. Konu hakkında görüşlerini aldığımız hukukçular ise söz konusu ihalenin düzenlenmesi, ilanı ve satışın gerçekleşmesi hususlarının tamamında usulsüzlüklere dikkat çekiyor. Daha önce resmi kurumlardan alınan piyasa rayiçleri, emsal arsaların güncel satış fiyatları, daha önce yayınlanan ihale ilanlarındaki muhammen bedeller ile son ihalede yayınlanan bedeller arasındaki yüksek miktardaki farkların yapılacak suç duyurusu ve şikayetler sonrası kamu zararına sebebiyet vermek ve ihalede usulsüzlük gibi cezalarla sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca ihaleye katılım için hali hazırda ikamet etmekte olan vatandaşların çoğunluğunun muvaffakatlerinin alındığı imzalı dilekçenin teklif dosyası içerisine konulması gerektiği hususunda görüştüğümüz vatandaşlar ise çok önemli iddialarda bulundu. İsmini vermek istemeyen bazı vatandaşlar, düzenlenen evraklarda birden çok imzanın aynı kişilerce atılmış olduğunu dile getirdi. Kayyım mahalleyi satmak ve birilerine peşkeş çekmek için her yolu deniyor, istekliler ise iştah kabartan rant için her türlü usulsüzlüğü göze almış görünüyor.
Ve görünen o ki ihale sonrası geriye yine mağdur olacak binlerce vatandaş ve soruşturulması gereken birçok usulsüzlük ile iddia kalacak! Konuyla ilgili her zaman olduğu gibi yine halkımızın yanında olacağımızı, her türlü hukuki girişimde bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” (MA)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***