Artı Gerçek – İnsanları Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerinin 753’üncü haftasında Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartın açıldığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yakup Güven, cezasızlık politikasına değindi.
Ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 13 Temmuz 1994’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Ebubekir Aras’ın hikayesini okudu. Aras’ın hikayesi ise şöyle:
“Aras, Şırnak’ın Cizre ilçesinde ikamet ediyordu. 13 Temmuz 1994’te sabah saat 05.00 sıralarında Ebubekir Aras’ın bekçilik yaptığı kamyon garajına güvenlik güçleri tarafından panzerlerle baskın düzenlenir.
Baskın sırasında Ebubekir Aras gözaltına alınır. Yine aynı gün ayrı ayrı adreslere yapılan baskınlarda Ebubekir Aras’ın dışında beş kişi daha gözaltına alınır. Olaydan bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki herkes serbest bırakılır.
Ebubekir Aras, serbest bırakılmayınca kardeşi Abdurrahman Aras, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gidip ağabeyinin akıbetini sorar.
Emniyetteki görevli polis memurları kardeşine; ‘Ebubekir’i gözaltına aldıkları günün akşam saatlerinde serbest bıraktığını’ söyler.
‘ELEKTİRİK VERİLDİKTEN SONRA YAŞAMINI YİTİRİR’
Bunun üzerine Ebubekir’in kardeşi Abdurrahman Aras, Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan beş kişiyle görüşme yapar. Her beş kişi de beraber gözaltına alındıklarını ve kendilerine çok ağır işkenceler yapıldığını, elektrik verildiğini belirtir. Ebubekir’e elektrik verdikleri sırada Ebubekir’in yaşamını yitirdiğini ve bu esnada gözaltındaki 5 kişiye bu ölüm olayı nedeniyle elektrik vermeyi kestiklerini belirtirler.
Olaya ilişkin bu her beş şahıs, dönemin şartlarından dolayı mahkemede tanıklık yapmaktan çekinir. Ebubekir’in kardeşi tekrar Cizre İlçe Emniyeti’ne gider ve söz konusu kişilerin tanık olduğu durumu anlatır.
Kendisine elektrik verildiği için yaşamını yitirdiğine tanık olan kişilerin beyanlarını aktarır. Ebubekir’in kardeşi bunları söyleyince Ramazan ve İbrahim adlı polis memurları ‘Ebubekir’in yaşadığını ve şimdilik sabretmeleri gerektiğini’ söyler.
BABA MARDİN VALİLİĞİNE BAŞVURUDA BULUNUR
Olay hakkında Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ebubekir Aras’ı gözaltına aldıklarına ve salıverdiklerine dair bir belge düzenler.
Belgede, gözaltı tarihi 17 Temmuz 1994 sabah 05.00 olarak belirtilir. Salıverilme tarihi ise aynı gün akşam saat 20.30 olarak yazılır. Ancak Ebubekir’in okuma yazması ve imza atabilme durumu varken belgenin altına parmak bastırılmıştı.
Yine belgedeki gözaltına alınma tarihi ise gerçeği yansıtmıyordu. Ebubekir’in Babası, oğlunun akıbetini öğrenmek için Mardin Valiliği’ne başvuruda bulunur.
Mardin Valiliği, babaya vermiş olduğu cevapta ‘oğlunun aynı gün sabah gözaltına alındığını ve aynı tarihte akşam saat 20.30’da serbest bırakıldığını’ belirtir. Bütün arama çabalarına rağmen gözaltına alınan Ebubekir Aras’tan bir daha haber alınamaz.”
BATMAN
Batman’da ise İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 589’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.
“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı. Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Yöneticisi Hüseyin Elçi sonuç alınıncaya dek kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini belirterek, adalet çağrısında bulundu.
Elçi daha sonra 10 Temmuz 1993 tarihinde Batman19 Mayıs Mahallesi’nde kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 27 yaşındaki Aydın Ay’ın akıbetini sordu.(MA)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***