ADANA – Tarımsal girdi maliyetlerindeki artış, akaryakıta gelen zamlar ve aşırı sıcaklar çiftçileri zora soktu. Zamlar nedeniyle üretimde zorlanan çiftçiler sattıkları ürünlerde masraflarını bile çıkaramıyor. Tarlada 7-8 TL arasında satılan kapya biberin kilogram fiyatı Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksi’ne gelene kadar neredeyse yüzde yüz yükseliyor. Halde kapya biberin kilogram fiyatı 16 ila 17 TL arasında satılıyor. Halden semt pazarına gelen biberin kilogram fiyatı 25 TL’ye yükseliyor. Markette ise fiyat 28 TL’ye çıkıyor. Üstelik bu durumdan ne üreticiyi ne toptancı ne pazarcı ne de halk memnun.
‘MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASI BİZİ ZORLUYOR’
Tuzla bölgesinde çiftçilik yapan Ömer Demir, “Kapya biber sıyırma olarak 7-8 TL’den gidiyor. Ama fiyatlar günden güne değişiyor. Geçen günlerde biber fiyatları 5.5-6 TL idi. Maliyetlerin yüksek olması maalesef yine zor durumda bizi bırakıyor. Hakkımızı alamıyoruz. Tarladan 6-7 TL’den aldıklarında pazara gidene kadar 20-25 TL’yi buluyor. Marketlerde 30 TL’ye kadar yükseliyor” dedi.
‘KİMSE ÇİFTÇİNİN HALİNİ SORMUYOR’
Artan maliyetler nedeniyle üretimde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Demir, şöyle devam etti:
“Bir dengesizlik var. Kimse çiftçinin halini sormuyor. Şuan bir çiftçiye göre ekimidir, biçimidir, toplamasıdır maliyeti yüksek. Bir işçinin yevmiyesi 500 TL’ye çıkmış. Bu bizi zorluyor. Gübre, damla sistemlerinin maliyeti de yükseliyor. Fiyatlar ürünlerle neredeyse kafa kafaya geliyor. Mahsul sıcaktan dolayı çöktü. Havalar çok sıcak seyrediyor. İşçilerde sıcak havada zorlanıyorlar. Ovada biber kalmadı diyebiliriz. Geçen senelere göre verimde ciddi düşüş oldu. Dönüm başına 5-6 ton çıkacağına bu sene 4-5 ton biber çıktı.”
‘MAZOT PAHALI, GÜBRE PAHALI, MALİYETİ KURTARMIYOR’
Çiftçilerden Sidar Batmaz da artan maliyetlerden şikayetçi. Ne yapacakları bilmediklerini dile getiren Batmaz, “Sıcaktan dolayı biberler çökmüş durumda. Ovada biber kalmadı neredeyse. Tüm girdi maliyetleri çok yüksek. Mazot pahalı, gübre pahalı. Maliyeti kurtarmıyor bizi” ifadelerini kullandı.
‘ENFLASYON EKONOMİYİ BOZDU’
Tarlada 7-8 TL olan biberin kilosu Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nde 17 TL’ye kadar çıkıyor. Esnaf Mehmet Karatoprak, şunları belirtti:
“Halde biberin fiyatı 15 ila 17 arasında değişiyor. Burada ki satış fiyatlarımız 10 TL ile başladı. Mal azalmaya başlayınca fiyatlar yükseldi. Pazara varana kadar 25- 30 TL oluyor. Üstüne pazarcı da koyuyor. Yüksek enflasyondan dolayı ekonomimizde bozulma var. Mazot yüksek, işçilik yüksek, bu nedenle insanlarda biraz pahalıya satmaya çalışıyor.”
Zaman zaman birkaç kişinin bir araya gelerek bir kasa biber satın aldığına dikkat çeken Karatoprak, “Vatandaşlardan Adana haline gelerek bizden satın alanlarda oluyor. Ya da kebapçılar geliyorlar ve bizden biber alıyorlar. Pazardan 25 TL’ye 30 alacağı biberi buradan 15 ila 17 TL arasında alıyor. Arada neredeyse yüzde yüz fark var” dedi.
‘HALDE MAL AZALINCA FİYATLAR YÜKSELDİ’
Hava sıcaklığı nedeniyle tarlada biberin yandığını ve ürünün azaldığını vurgulayan Karatoprak, bunun da fiyatları artırdığını belirtiyor:
“Hava sıcaklıklarından mal güneşten dolayı yanıyor. Dönüm başına 10 ton alacağımız yerde 5 ton alıyoruz, yanmadan dolayı. Mal azaldığı için 10 dükkanda olacağına 5 dükkanda yer alıyor. Fiyatlar haliyle yükseliyor. Tabii yükselme bir tek bundan kaynaklı değil, mazot ve yüksek enflasyondan kaynaklı oluyor. İlaç, muşamba, gübre, mazot işçilik fiyatları yükseldiği için durum böyle.”
PAZARCIYA GÖRE FİYATLAR UYGUN
Pazarda ise biber fiyatları 25-30 TL arasında değişiyor. Pazar sonuna doğru fiyatlar 20 TL’ye kadar düşüyor. Pazarcı Recai Çelik “Biberler şu anda 25 lira. Bu fiyattan satıyoruz. Zaman zaman fiyatlar düşüş ve yükseliş gösterebiliyor. Şu anda bu fiyat uygun. Biberin fiyatı geçmiş dönemlerde 50 TL’ye kadar yükselmişti. Şimdi vatandaş gelip biber satın alıyor” dedi.
HALK PAHALILIKTAN ŞİKAYETÇİ
Markette ise kapya biberin fiyatı 28 TL. Alışveriş yapan Zeki Kalcaran, fiyatların yüksek olduğunu söyledi.(ARTI GERÇEK)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***