– Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), İsveç’te Kur’an hakaret edilen son eylem sonrası, Stockholm’deki temsilciliğinin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. İsveç’te daha önce de Kur’an yakan Irak asıllı Salwan Momika, dün Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etmişti.
IKBY Dış İlişkiler Dairesi, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “İsveç’in başkenti Stockholm’de mübarek Kur’an-ı Kerim’e ikinci kere yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda İsveç’in Bağdat Büyükelçiliğine yapılan saldırının da kınandığı belirtilen açıklamada, Irak hükümetinin aldığı kararlardan sonra IKBY Dış İlişkiler Ofisinin de Stockholm’deki hükümet temsilciliğinin aktivite ve faaliyetlerini durdurduğu kaydedildi.
TÜRKİYE KURAN’A HAKARET EYLEMİNİ LANETLEDİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önündeki eylemi en güçlü şekilde lanetledi. Bakanlık yazılı açıklamasında “Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde bugün kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i hedef alan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz” ifadesini kullandı.
Açıklamada, Stockholm’de 28 Haziran’da bir caminin önünde Kur’an’ın yakılmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde 12 Temmuz’da kabul edilen kararla, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıların dini nefret olarak tanımlandığı hatırlatıldı. “İsveç’ten, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyindeki yükümlülükleri başta olmak üzere uluslararası sorumlulukları çerçevesinde, İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik bu nefret suçunun önlenmesi için artık caydırıcı tedbirler almasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.
KATAR, İSVEÇ’E NOTA VERDİ
Katar Dışişleri Bakanlığı da İsveç’in Doha Büyükelçisi Gautam Bhattacharyya’yı protesto notası verilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Protesto notasının “İsveç makamlarının bu utanç verici uygulamaların durdurulması için gerekli adımları atması” talebini içerdiği ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı’ının açıklamasında, İsveç’te Kur’an’a yönelik tekrarlanan saldırıya izin verilmesi ve yetkililerin bunu durduracak hiçbir adım atmamasının şiddetle kınandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca Kur’an’ı hedef alan saldırılara “ifade özgürlüğü” adı altında izin verilmesinin nefreti körüklediği ve barış içinde bir arada yaşama kültürünü tehdit ettiği vurgulandı.
İRAN, SUUDİ ARABSİTAN VE İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DA EYLEMİ KINADI
İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu provokatif eylem kınandı ve eylemin vahim sonuçlarına rağmen İsveç makamlarının, bu tür eylemlere izin vermeye devam etmesinden derin hayal kırıklığı duyulduğu ifade edildi.
İran ise İsveç’te Kur’an’a yönelik saldırıların tekrarlanması üzerine bu ülkenin Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani tarafından çağrılan İsveç’in Tahran Büyükelçisi Mattias Lentz’e, İran’ın güçlü itirazları iletildi. Kenani, İran’ın Kur’an ve İslami mukaddesata yönelik tekrar eden eylemleri şiddetle kınadığını ve Müslümanların provoke edilmesinin sonuçlarından tamamen İsveç hükümetini sorumlu tuttuklarını İsveç Büyükelçisi’ne iletti.
Suudi Arabistan da İsveç’in Kur’an’ı hedef alan saldırıya izin vermesini “sorumsuzluk” olarak nitelendirerek kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, İsveç makamlarının dünya çapında milyonlarca Müslümanın duygularını kışkırtan provokatif eylemlerin tekrarlanmasına izin verdiği için kınadıklarını bildirdi. İsveç makamlarına söz konusu provokatif eyleme ilişkin bir tepki notu gönderileceği belirtilen açıklamada, “Tüm dini değerleri ve uluslararası yasaları ihlal eden utanç verici eylemleri durdurmak için gerekli önlemler alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
İsveç’te Irak asıllı Salwan Momika adlı İsveç vatandaşı şahıs Kurban Bayramı’nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı. Türkiye başta olmak üzere İslam ülkelerinin yanı sıra Rusya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler olaya tepki göstermişti. Momika, dün de Irak’ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim’i ve Irak bayrağını ayaklarının altına alarak İslam dinine hakaret etmişti.
İsveç’te Kur’an’a yönelik saldırılar nedeniyle Irak yönetimi dün İsveç’in Bağdat Büyükelçisi Jessica Svardstrom’un ülkeyi terk etmesini istemişti. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Dışişleri Bakanlığına Irak’ın İsveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı da geri çekmesi talimatı vermişti.
Irak’ın başkenti Bağdat’ta ise Sadr Hareketi yanlıları evvelsi gün Kur’an’a yönelik eyleme izin çıkması haberi üzerine gece geç saatlerde İsveç Büyükelçiliğini basarak binanın bazı bölümlerini ateşe vermişti. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***