İsveç, Finlandiya’nın ardından NATO üyeliği için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim’de yeniden açılmasını beklemek durumunda kaldı.
TBMM’nin 15 Temmuz Cumartesi gününden başlayıp 1 Ekim Pazar günü saat 14.00’te toplanmak üzere tatile girmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’deki karar uyarınca 14 Temmuz akşamı itibariyle 14 Mayıs seçimi oluşan 28. Dönem TBMM’si ilk çalışma dönemini tamamladı.
Bu arada tatil sürecinde Dijital Mecralar Komisyonu ile Çevre Komisyonu ise TBMM Genel Kurulu’nda alınan kararlar uyarınca çalışabilecek.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, siyasi parti gruplarınca iç tüzük uyarınca talepte bulunulması halinde TBMM’yi olağanüstü toplantıya davet etme olanağı bulunmakla birlikte itibariyle bu ihtimal şu anda gündemde değil. Dolayısıyla İsveç’in NATO ittifakına katılım protokolüne onay verilmesine ilişkin parlamento süreci 1 Ekim’deki resmi açılış sonrasına kaldı.
İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokol, henüz Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak TBMM Başkanlığı’na da sunulmadı. Cumhurbaşkanlığı’nın tezkereyi iletmesi sonrasında Meclis Başkanı Kurtulmuş, kanun teklifi olarak gündeme alınması için TBMM Dışişleri Komisyonu’na gönderecek. Bu aşamada AKP ve MHP’nin oy çokluğu, komisyonun teklifi kabul ederek TBMM Genel Kurulu’na sevk etmesi için yeterli. Sonrasında benzer şekilde TBMM Genel Kurulu’nda onaylanması için de iktidar cephesi çoğunluğu yeterli görünüyor.
TBMM’de 31 Mart gecesi Finlandiya’nın NATO ittifakına katılımı protokolüne onay verilmesi, 276 “kabul” oyuyla gerçekleşmişti. Finlandiya’nın NATO üyeliğine sadece AKP ve MHP değil muhalefet cephesinden CHP ve İYİ Parti de onay vermişti. Finlandiya’nın aleyhine tutum almama kararıyla HDP ise, oylamaya katılmadı ve böylece oylamada “hayır” veya “çekimser” şeklinde oy kullanılmamış oldu.
Şimdi İsveç konusunda ise muhalefet cephesi temkinli. Erdoğan’ın Litvanya’daki NATO Zirvesi’nde hangi vaatler üzerine İsveç’in NATO’ya üyeliğine yeşil ışık yaktığını sorgulayan muhalefet, TBMM’deki onay süreci öncesinde Ekim ayında somut açıklamalar yapılması gerektiği görüşünde. O dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başta olmak üzere hükümet yetkililerince TBMM’ye bilgilendirme yapılması talebi şimdiden gündemde.
TBMM ek bütçe kabulü ile kapandı
Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder (Yeşil Sol Parti) yönetimindeki son oturumda, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 2023 yılı için ek bütçe teklifi yasalaştı. TBMM’de Cumhur İttifakı’nın çoğunluğuyla yasalaşan ek bütçe uyarınca 2023 yılı bütçesinde 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira artış yapıldı.
Ek bütçe öncesindeki torba kanun ise memur ve emekli maaş zammı düzenlemesini hayata geçirdi. Ancak iktidar ortağı Devlet Bahçeli’nin emeklilere 8.000 lira seyyanen zam talebine rağmen bu yönde MHP önerge vermedi. Memur ve emekliler açısından sendikalar maaş zammı yetersizliğine dikkat çekerek tepki göstermeye devam ediyor.
Türkiye’nin parlamento seçimi için sandık başına gittiği 14 Mayıs seçimi sonucunda 28’nci Dönem TBMM, 2 Haziran’da en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçici başkanlığında açılmıştı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın seçilmesine rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle 600 değil 599 milletvekilince yemin edilmesi ardından çalışmalara başlanmıştı.
AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş ise, üçüncü tur oylamada Cumhur İttifakı’nın 321 oyu ile 7 Haziran’da TBMM Başkanı seçilmişti.
15 siyasi parti TBMM çatısı altında
TBMM açılışı itibariyle resmi sandalye dağılımı tablosu itibariyle 14 siyasi parti temsilcisi milletvekilleri ve 5 siyasi parti barındırıyordu. CHP listesinden seçilmiş Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti ilk günden temsil edilmeye başladı. Yine Yeşil Sol Parti listesinden seçilmiş HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ve Emek Partisi temsili söz konusuydu.
AKP listesinden seçilmiş Yeniden Refah Partisi de ilk günden temsil edilmeye başlandı. Ardından HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yazıcıoğlu’nun aralarında bulunduğu 4 vekil ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da AKP’den ayrıldı.
Yeşil Sol Parti listesinden Demokratik Bölgeler Partisi temsilcisi iki isim de ayrıldı.
Son olarak Gelecek Partisi’nin Saadet Partisi Grubu oluşumuna katılmasıyla TBMM’de resmi tabloda, 15 siyasi parti ve 6 parti grubu var.
TBMM’de Can Atalay’ın yokluğuna rağmen TİP’in listede 4 milletvekili görünüyor. Ancak Atalay, milletvekili yeminini edemediği için maaşı da dahil olmak üzere henüz hiçbir milletvekilliği özlük haklarından yararlanamıyor.