RIHA – Tarım merkezlerinden Hewag’da, genç nüfusu tarımdan uzaklaştıran politikalar nedeniyle çiftçilerin yaş ortalaması 55’e yükseldi. Ziraat Odası eski Başkanı Fuat Almas, ilçede hem tarımın hem de yaşamın sürdürülebilmesi için gençlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Riha’nın Hewag (Bozova) ilçesinde, iktidarın uyguladığı tarım politikası nedeniyle çok sayıda çiftçi üretimi bıraktı. 2022 yılı verilerine göre 52 bin 680 nüfuslu ilçede genç nüfus düşerken, ilçede tarımla uğraşanların yaş ortalaması 55’e yükseldi. Her şeye rağmen ilçeyi terk etmeyenler ise tarımın sürdürülebilmesi için gençlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Üniversiteyi bitirdikten sonra doğduğu Karacaören Mahallesi’ne dönerek, çiftçi olan 19 yaşındaki Celal Döner, yaşıtlarının çoğunun gelecek kaygısı nedeniyle ilçeyi terk ettiğini söyledi. İlçedeki genç çiftçilerin parmakla sayıldığını dile getiren Döner, “Yaşıtlarım sadece tarım yaparak geçinemeyeceklerini gördü. Çünkü tarımda giderler çok fazla. Masraflar ağırlaştıkça yaşamı sürdürmek de bir o kadar zorlaşıyor. Burada kalarak çiftçilik yapmak isteyenler, ayakta kalmak ve toprağını terk etmemek için büyük bir mücadele veriyor” dedi.
‘TERK ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL’
Alternatif çözümlere dikkat çeken Döner, “Bir kooperatifin açılması gerekiyor. Ziraat Odası’nın özellikle gençlere destek olması gerekiyor. En önemlisi ise belediyeler yani yerel yönetimler. Mazot, gübre gibi giderlerde çiftçilere destek olmaları şart. Gençlere çağrım ise, metropollere, yurt dışına göçmek çözüm değildir. Böyle giderse yaşadığımız topraklar hayalet kentlere dönüşecek” diye belirtti.
Kargılı Mahallesi’nde çiftçilik yapan 22 yaşındaki Hasan Dinçoğlu da, tüm zorluklara rağmen doğduğu toprakları terk etmeyeceğini belirterek, “Yurduma dönük sevgim sebebiyle buradayım. Çiftçilik yaparken bile bir bedel ödüyoruz. Bunları aşmamız için bir araya gelmemiz, sorunları birlikte çözmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLERİN YAŞ ORTALAMASI 55
İlçedeki çiftçilerin yaş ortalamasının 55 olduğunu kaydeden Hewag Ziraat Odası eski Başkanı Fuat Almas ise, hem tarımın hem de yaşamın sürdürülebilmesi için gençlerin tarıma teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Devletin uyguladığı tarım politikalarının çiftçileri tüccar ve tefecilerin insafına bıraktığını ifade eden Almas, “Devlet sadece girdilere bakıyor. Üretim için yönlendirmesi gerekiyor. 58 yaşındayım ve bizim köydeki en genç çiftçi benim. Sadece son 2 yılda 5 bin genç Avrupa’ya gitti. Burada çiftçilik yapacak genç kalmadı. Böyle giderse gıda kriziyle karşı karşıya kalabiliriz. ‘Halkın gözü açılmasın’ denilerek, kendine mahkum eden bir anlayışla hareket ediliyor. Halbuki çiftçi teşvik edilirse o çiftçinin yerine çocukları geçer ve üretimin devamlılığı sağlanır. Bu ‘mahkum etme’ politikaları sürdürülürse dışarıya bağımlı hale geleceğiz” dedi.
KOOPERATİF ŞART
Almas, genç üreticiler için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Devletin gençlerin Bağkur pirimlerini ödemesi, faizsiz kredi vermesi, modern ekipman sağlanması ve bu ekipmanın ücretini üründen sonra alması gerekiyor. Gençlere dönük projeler lazım. Bozova yerelinde halkın, çiftçinin ürününe sahip çıkabilmesi için aralarında bir kooperatifleşmeye gitmeleri gerekiyor. Kooperatifleşmeye gidilirse ürün ucuza gitmez.”
MA / Ceylan Şahinli
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***