– Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri dönüşü uçakta, ekonomiye ilişkin ‘soruları’ da yanıtladı. Nisan ayında en düşük emekli maaşı 7500 liraya çıkartılırken, bu artıştan yararlanamayan 7 bin 500 ve üzerinde maaş alanlara yönelik temmuz zammında düzenleme yapılacağı sözü veren Erdoğan, bu konuda adım atılmamasını görmezden geldi. Ayrıca, memurlara yapılan 8 bin lira seyyanen zammın memur emeklilerine de yansıtılacağı sözü unutuldu. Nisan ayında işçi emeklilerine yapılan seyyanen artış kök maaşa yansıtılmadığı için de milyonlarca emeklinin eline geçen para temmuz zammında bir lira dahi artmadı.
Tüm bunlara rağmen, emekli zammına ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Emekliye yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık” dedi. Akaryakıtta benzinin litresinin 34 liraya çıkmasına ilişkin de, gelir kıyaslamasına değinmeden “Türkiye, akaryakıtta Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri” dedi.
‘ÖTV ARTIŞI İHTİYAÇLAR KAPSAMINDA YAPILMIŞ BİR VERGİ DÜZENLEMESİ’
Erdoğan’ın ‘ekonomiye’ ilişkin ‘sorulara’ verdiği yanıtlar şöyle:
Türkiye ekonomisiyle ilgili çok tartışılan bir konuyu sormak istiyorum. Akaryakıtta ÖTV artışıyla ilgili tartışmalar var. Bu konudaki yaklaşımınız nedir? Vatandaşın ekonomik olarak rahatlaması için süre verebilir misiniz? Bir de memurlara yapılan artış tatmin edici bulunmasına rağmen, emeklilere yapılan artış biraz yetersiz bulundu. Emekli maaşları konusunda yeni bir yaklaşımınız olacak mı?
Akaryakıtta Hazine ve Maliye Bakanlığımız vergi ile alakalı bir düzenleme yaptı. Özellikle ÖTV’nin maktu olmasından dolayı çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Bu nedenle ÖTV’de böyle bir artışa gidildi. Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Tüm bunlara rağmen akaryakıt fiyatlarında Türkiye, Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri. Akaryakıtta zaten bir otomatik fiyatlandırma mekanizması var. Dünyadaki fiyatlar çerçevesinde belirleniyor. ÖTV artışıyla yapılan da depremin etkileri, depremle mücadele ile alakalı Türkiye’nin ihtiyaçları kapsamında yapılmış bir vergi düzenlemesidir.
‘EMEKLİLERE YIL SONUNDA YENİDEN DEĞERLENDİRME SÖZ KONUSU’
Emekliler noktasında da yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu. Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize enflasyon zammına ilave refah payı (yüzde 5) verilerek zam oranını yüzde 25’e yükselttik. Memur emeklilerine de aynı şekilde yüzde 25 oranında zam yapıldı. Enflasyonun üzerinde artışlar yapıldı. Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız, denetimlerini sıklaştırdı, cezai işlemleri artırıyoruz.
‘FAHİŞ KİRA ARTIŞI YAPAN BEDELİNİ ÖDER’
Yüksek kiralarla ilgili bir soru sormak istiyorum. Sektör temsilcileri, sadece İstanbul’da 100 bin âtıl konut olduğunu söylüyorlar tamamlanmamış, yarım kalmış. Bunlar sektöre kazandırılabilir mi? Boş duran evler de kira fiyatlarını etkiliyor. Bazı ülkeler boş duran evlerden yüksek vergi alıyor bilgisi var. Böyle bir şey olabilir mi Türkiye’de de?
Şimdi Bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Bu çalışmayla da bunların üzerine üzerine gideceğiz. Yani bunların yanına bu kar kalmayacak. Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz. Vatandaşımızın alım gücünü düşürmemek, enflasyona ezdirmemek için yaptığımız zamlara göz diken ev sahipleri bunun bedelini ödemek zorunda kalacak. Hangi konuda olursa olsun fahiş fiyat artışlarına giden, piyasanın dengesini bozan yaptığı davranışın cezasını çekecektir. (EKONOMİ SERVİSİ)
Erdoğan’ın Suriyeli mülteciler açıklaması: 1 milyonu döndü, bundan sonra daha da artacak
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***