– Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında geçen yıl başlatılan ve temelde tahılın Karadeniz üzerinden dünyayla buluşmasını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan Rusya çekildi. Bir yılda yaklaşık 33 milyon ton tahılı farklı adreslerle buluşturan girişimin askıya alınması, buğday başta olmak üzere gıda fiyatlarının bazılarında yüzde 8’lere varan artışlara neden oldu. BM Güvenlik Konseyi’nde konu ele alınsa da bir çözüm bulunamadı. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı sonlandırma kararının, küresel gıda fiyatları ve gelişmekte olan ülkeler üzerinde geniş çaplı etkisi olacağı konusunda uyararak, Moskova’ya anlaşmaya dönme çağrısında bulundu.
RUSYA MERKEZ BANKASI SAVAŞTAN BU YANA İLK FAİZ ARTIRDI
Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentilerin üstünde, 100 baz puan artırdı. Politika faizi yüzde 7,5’ten yüzde 8,5’e çıkarıldı. Piyasa beklentisi, faizin 50 baz puan artışla yüzde 8’e çıkması yönündeydi. Bankadan yapılan açıklamada, ülkede enflasyon beklentilerinin artışını sürdürdüğü belirtildi. Ülke içindeki talebin üretim kapasitesini aştığına işaret edilen açıklamada, bu durumun ekonomide enflasyon baskısını artırdığı vurgulandı. Rusya Merkez Bankası, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle politika faiz oranını Şubat 2022’de yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkarmasının ardından faiz indirim sürecine girmiş ve Eylül 2022’de gerçekleştirdiği toplantıda da faizi yüzde 7,5’e çekmişti.
İNGİLTERE’DE ENFLASYON DÜŞÜŞTE
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, mayısta yüzde 8,7 olan yıllık enflasyon, haziranda yüzde 7,9 olarak ölçüldü. Beklenti, enflasyonun haziranda yüzde 8,2 olacağı yönündeydi. Yakıt fiyatlarındaki gerileme enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı yaparken, haziranda gıda fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Çekirdek enflasyon haziranda yüzde 6,9’a geriledi. Çekirdek enflasyon, mayısta yüzde 7,1 ile Mart 1992’den beri en yüksek seviyesini görmüştü.
JAPONYA VE HİNDİSTAN’DAN ÇİP MUTEBAKATI
Yaklaşık 1 trilyon dolarlık piyasaya sahip olan çip endüstrisi ve çip üreten ülke olmak dünyada liderlik yarışında en önemli artılardan biri. Bu konuda daha önce ABD ve İngiltere anlaşma imzalamıştı, bu halkaya Asya kıtasından iki ülke daha eklendi: Hindistan ve Japonya. Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw ile Japonya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura tarafından Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de imzalanan mutabakat zaptıyla taraflar, çiplerin tasarımı, üretimi, ekipman araştırması ve tedarik zincirini güçlendirme konusunda anlaştı.
AMAZON STARLINK’LE REKABETE 120 MİLYAR DOLAR AYIRDI
Amerikan e-ticaret devi Amazon, Kuiper uydu projesi için Florida’da 120 milyon dolarlık bir tesis inşa ediyor. Şirket, Starlink’in rakibi olacak Project Kuiper, uydu interneti projesi için sona yaklaştı. Şirket, bu projeyle dünya yörüngesindeki bir uydu ağıyla dünyanın herhangi bir yerinde yüksek hızlı internet erişimini sağlamayı amaçlıyor. Şirket, düşük maliyetli antenlerle iletişim teknolojilerinin hizmet veremediği veya yetersiz kaldığı bölgelere geniş bant hizmeti sunmayı hedefliyor. Amazon, 2024’te Project Kuiper prototip uydularının ilk partisini fırlatmaya hazırlanıyor. Şirketten yapılan açıklama, yeni tesisin inşaatının halihazırda devam ettiği yönünde.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***