ANKARA – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla sunulan 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL’lik ek bütçe teklifi Meclis’ten geçerek yasalaştı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sunulan 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL ek bütçe teklifinin görüşmeleri Genel Kurul’da tamamlandı.
Görüşmelerde söz alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, daha önceki yıllarda yapılan bütçelere dikkat çekerek, uyarı ve önerilerinin dinlenilmediğini ve AKP’nin öngörülerinin de tutmadığını ifade etti.
DIŞ POLİTAKAYA YANSIMASI
Oluç, “ ‘Düğmeyi nerede yanlış ilikledik de bu hâle geldik?’ diye. Bakın, başka bir şey var, öngörüsüzlüğünüz sadece ekonomide değil, dış siyasette, dış ilişkilerde de böyle bir durum var ve bugün bir şeyler tartışılıyor, onun üzerine bazı cümleler kurmak istiyorum çünkü ekonomiyle doğrudan ilişkili. Ekonomide yaşanan krizin, sizin öngörüsüzlüğünüz ve yanlış politikalarınız yüzünden yaşanan krizin tabii ki bazı alanlarda yansımaları oluyor dış politika” diye konuştu.
AB TARTIŞMASI
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim 2017’de yapılan Meclis açılışında, “AB defterini kapattık” şeklindeki sözlerini hatırlatan Oluç, “Avrupa Birliğine üyeliği tartışıyorsunuz. Şimdi, iyi bir şey böyle bir noktaya gelinmiş olması ama yanlış yerden tutuyorsunuz, yine yanlış yerden. Neden? Şöyle tartışılıyor: Sanki Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğini İsveç engelliyordu, sanki vize serbestisi konusundaki engelleri İsveç çıkartıyordu, birdenbire dediniz ki: “ ‘Biz İsveç’in yolunu açalım, İsveç de Avrupa Birliğine üyeliği desteklesin ve vize serbestisi konusundaki adımlarımızı desteklesin.’ İsveç mi engelliyordu bunu? Yine yanlış yerden bakıyorsunuz meseleye. Şimdi, bir de üstelik NATO’yla bunu ilişkilendirmeye kalkıştınız” ifadelerini kullandı.
NEDEN BU NOKTAYA GELİNDİ?
“Kürt sorununda demokratik barışçı çözüm doğrultusunda adım atmaya devam etseydiniz bugün bu noktaya gelinmeyecekti” diyerek, sözlerini sürdüren Oluç, “Sizin Ankara kriterleriniz nedir, nedir Kopenhag Kriterleriyle karşılaştırdığınızda? Kopenhag Kriterlerinde mi diyordu ‘Kayyum atayın’ diye? ‘Yerel demokrasiyi, sandık hukukunu yerle bir edin’ diye Kopenhag Kriterlerinde mi yazıyordu? Hayır, sizin Ankara kriterlerinizde yazıyordu ve bu nedenle Venedik Komisyonuyla ve Avrupa Konseyiyle kavgalı hâle geldiniz, ağır eleştiriler aldınız. Ankara kriterleri işte! Sadece bu mu? Kopenhag Kriterlerinde mi yazıyor ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamayın’ diye? Orada mı yazıyor ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini çiğneyin’ diye. Hayır ama Ankara kriterlerinde var bunlar. Kopenhag Kriterlerinde mi yazıyor ‘Siyasi nedenlerle siyasileri tutuklayın’ diye, orada mı yazıyor? Orada mı yazıyor ‘Gazetecileri hapse atın, RTÜK aracılığıyla bütün muhalif medya üzerinde Demokles’in kılıcı gibi cezaları sallandırın’ diye?” ifadelerini kullandı.
KÜRT SORUNU
Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sorununda demokratik, barışçı çözüme ihtiyaç var. Demokratikleşmeyle Kürt sorununda barışçı demokratik çözümün birbirinden ayrılamaz, birbirine içkin olan konular olduğunu hepimiz biliyoruz, bunlara ihtiyaç var. Eğer buraya tekrardan dönecekse iktidar biz her türlü desteği Meclis içinde ve Meclis dışında vermeye hazırız. Yeter ki samimi, tutarlı ve kararlı olun.”
EK BÜTÇE GEÇTİ
Ek bütçeye dönük görüşlerin ardından oylama yapıldı. Oylamada 379 oy kullanıldı. Oylamada, 275 kabul, 104 de ret oyu çıktı. Oylamada Yeşil Sol Parti, CHP ve İYİ Parti ret oyu verdi.
Yapılan görüşmelerin ardından Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***