SERBEST GÖRÜŞ – En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasını öngören torba kanun teklifinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi de (MTV) 2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere iki katına çıkarıldı.
MTV’nin iki katına çıkarılmasına gerekçe olarak ise 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı kayıpların telafisi gösterildi.
İktidarın ‘deprem’ bahaneli bu zammı, akıllara 1999’da meydana gelen Gölcük depremini getirdi. 17 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği depremin ardından Özel İletişim Vergisi adı altında bir vergi getirilmiş ve bir kereye mahsus olacağı söylenen vergi daha sonradan kalıcı hale getirilmişti.
NASIL UYGULANMAYA BAŞLANDI?
Deprem vergisi Kasım 1999’da Bülent Ecevit hükûmeti tarafından kablo TV, mobil aramalar ve mesajlaşmaya uygulanmaya başlandı 4481 sayılı yasayla gelir, taşıt, emlak, özel haberleşme ve özel işlemler üzerinden de alınmaya başlandı 2003’te vergi uygulamalarının çoğu kaldırıldı ancak Özel İletişim Vergisi kalıcı hale getirildi.
ANLAYIŞ 20 YILI AŞKIN SÜREDİR DEĞİŞMEDİ
Bugüne gelindiğinde, MTV’nin ‘bir defaya mahsus’ iki katına çıkarılması kararı 20 yılı aşkın süredir devletin anlayışında hiçbir şeyin değişmediğini gösterdi.
İşte, “6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisi ihdası ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi” başlıklı teklifin ilgili bölümü ise şöyle:
YURTTAŞLARDAN PARA TOPLANMIŞTI
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından, iktidar birçok felaketin ardından yaptığı gibi yurttaşlardan para yardımı istedi.
‘Türkiye Tek Yürek’ adı altında şova dönüştürülen bir kampanya düzenlenirken, kampanyaya birçok iş insanı bağış yaptı. Birçok yurttaş da bu kampanyaya para gönderdi.
Kaynak: Gerçek Gündem
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***