Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerden biri olan Gaziantep’te 49 kişinin öldüğü Emre Apartmanı’nın inşaatından sorumlu olan 2’si tutuklu 4 sanık hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6 Şubat’taki depremlerde Batıkent Mahallesi’nde yıkılan ve 49 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı Emre Apartmanı’na yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.
Soruşturma kapsamında tutuklu sanıklar Ahmet Y. ve Ali E. ile tutuksuz sanıklar Nazmi T. ve Erol Ö. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Beton ve demir işçiliği yetersiz
Deprem sonrası bilirkişilerin ilk tespitlerinde, beton ve demir işçiliğinin yeterli olmadığı, düzensiz agrega kullanıldığı, temeldeki beton kalitesinin kötü olduğu, temel betonunda büyük ve kaymaya müsaade edebilecek yuvarlak çakıl taşları kullanıldığı, projede sürekli temel görünmesine rağmen bazı pabuçların birbirlerine kirişlerle bağlanmadığının tespit edildiğine dikkat çekildi.
Depremde yıkılan apartmanın yürürlükteki standartlara ve statik projesine uygun bir şekilde inşa edilmediği vurgulanan iddianamede, aynı zamanda mimari ve statik projelerinin birbirleriyle uyumsuz olduğu ve bu uyumsuzluk giderilmeden binanın inşa edildiği aktarıldı.
Projede yer alan perde duvar inşa edilmemiş
Diğer yandan iddianamede, enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken olay yerinde keşfe gidildiği ve örnekler alındığı belirtilirken, 16 Şubat’ta ise yer bilimciler tarafından sismik inceleme yapıldığı ifade edildi. İddianamede devamında şu ifadelere yer verildi:
“Binanın inşasında kullanılan betonun kalitesiz olduğu ve beton içerisinde büyük çaplı taşlar bulunduğu, etriye aralıkları ve etriye kancalarının derecelerinin dönemin yasal mevzuatına uygun olarak yapılmadığı, binanın temelinin statik projede sürekli temel olarak görünmesine rağmen statik projeye aykırı tekil temel olarak inşa edildiği belirlenmiştir. Statik projede mevcut olan ve deprem dayanıklılığı için çok önemli olan perde duvarının inşa edilmediği ve binanın inşasında kullanılan bazı donatıların dönemin yasal mevzuatına uygun dayanıklılığı sağlamadığı, binada kullanılan beton sınıfının dönemin yasal mevzuatındaki standartları sağlamadığı anlaşılmıştır.”