Artı Gerçek – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ve memur zamlarını da içeren torba kanun teklifine eklenen bir madde, deprem bölgesindeki ormanlık alanların ve zeytinliklerin imara açılacağı öngörülüyor. TOKİ yetkililerin milletvekillerine yaptığı sunuma göre Hatay’da Antakya ve Defne ilçelerinde 321 dönümlük toplam 65 tescilli zeytinlik arazisi imara açılacak.
DW Türkçe’de yer alan Kıvanç El’in haberine göre torba kanun görüşmelerinde AKP’lilerin girişimi ile deprem bölgesindeki 15 ilde orman alanları ve zeytinliklerin de imara açılmasına dair önerge verildi. Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ’den yetkililer Pazartesi akşamı muhalefet milletvekilleri için bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Vekillere TOKİ tarafından yapılan sunuma göre Hatay’da Antakya ve Defne ilçelerinde 321 dönümlük toplam 65 tescilli zeytinlik arazisi imara açılacak.
Yine Bakanlığın sunumuna göre Adıyaman’da 7,7 milyon metrekare, Antep’te 562 bin metrekare, Hatay’da 2,9 milyon metrekare, Maraş’ta 4,8 milyon metrekare, Kilis’te 222 bin metrekare, Malatya’da 3 milyon metrekare, Osmaniye’de 502 bin metrekare olmak üzere orman alanı imara açılacak. Diyarbakır, Elazığ, Urfa, Batman, Bingöl, Kayseri, Sivas illerinde de mera alanlarına imar için yasal düzenleme yapılacak.
Toplamda tescilli/tescilsiz zeytinlik alanları, mera ve orman alanları toplamda 15 ilde 124 milyon 730 bin metrekare arazi imara açılmış olacak.
BOŞ ARAZİ YOK İDDİASI
Bakanlık ve TOKİ’nin yaptığı sunumların ardından muhalefet milletvekilleri neden bu arazilerin seçildiğini ilgililere sordu.
Edinilen bilgiye göre TOKİ yetkilileri, zemin olarak en uygun yerlerin bu araziler olduğu ve özellikle Antep ve Hatay’da başka arazi olmadığı bilgisini paylaştı.
Bu arazilerin zeminlerinin sağlam olduğu bilgisini veren TOKİ yetkilileri, tüm zeytinlikler ya da orman alanlarının imara açılmayacağını, belli kısımlarının kullanılacağını kaydetti.
Muhalefet vekilleri de “Bu adım atılırsa sadece deprem konutları ile kalmaz diğer araziler de zamanla betonlaşır” çekincesini iletti. Bunun üzerine AKP’li yetkililer maddeye “sadece depremzedelere yapılacak konutlar için arazilerin kullanılacağına” dair ifade koyulabileceğini söyledi.
Muhalefet vekilleri bunu yetersiz bulurken belli parsellerin kanunun ekinde yer alması ve bu arazilerin dışına kesinlikle çıkılmaması önerildi. Bakanlık yetkilileri ise “bağımsız bir komisyon kurulup denetim de yapılabilir” önerisini getirdi.
Görüşmelerin ardından muhalefet milletvekilleri birçok başlıktaki çekincesinden vazgeçmedi ve maddeye muhalefet edeceklerini kaydetti.(Kaynak)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***