– Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonuna kadar yeni bir vergi artışı olmayacağı ‘müjde’sini verdi. Yılmaz ayrıca, kur korumalı mevduatın (KKM) sona ermesinin ise “şimdilik” gündemde olmadığını belirten Yılmaz, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ihracat finansmanı için 3 milyar, deprem finansmanı için 8,5 milyar dolar olmak üzere 11,5 milyar geleceğini bildirdi.
Enflasyonun beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen Yılmaz, 6 Şubat depremlerinin bunun bir nedeni olduğunu iddia ederek “Neden böyle bir tablo ile karşı karşıya kaldık? Depremin de etkisi var. Kurlarda uzun süre istikrarlı bir seyir vardı. Son dönemde kur reel bir zemine gelmiş oldu” dedi.
Yılmaz, döviz kurundaki artışlar için ise, “Nominal kur ve reel kur denen bir şey var. Nominal kur uzun süre artmadı. Enflasyonun arttığı ortamda kur artmadı ve TL değer kazandı. Bugün geldiğimiz noktada reel kurun enflasyonun etkisini ortaya koyduğu bir dönem oldu” şeklinde savundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, canlı yayında NTV’nin sorularını yanıtladı.
Yılmaz, yıl sonuna kadar ek bir vergi artışı olmayacağını kaydetti. Dövizdeki artış için “Kur reel bir zemine gelmiş oldu” diyen Yılmaz, kur korumalı mevduatın sona ermesinin de “şimdilik” gündemde olmadığını kaydetti.
Yılmaz’ın NTV’deki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Enflasyon beklentilerimizin elbette üstünde. Neden böyle bir tablo ile karşı karşıya kaldık? Depremin de etkisi var. Kurlarda uzun süre istikrarlı bir seyir vardı. Son dönemde kur reel bir zemine gelmiş oldu. 15 milyar dolar Merkez Bankamız son dönemde rezerv biriktirdi. Kurlardaki yükseliş enflasyonist bir etki yaptı ve beklentilerimizi güncellememiz gerekti.
‘BAE’DEN 11,5 MİLYAR DOLAR GELECEK’
İhracat finansmanı için 3 milyar, deprem finansmanı için 8,5 milyar dolar gelecek, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan anlaşma doğrultusunda. Hazine gerekli görüşmeleri yürütüyor. Bunlar hızlı gerçekleşecek diye bekliyoruz. Suudi Arabistan ile tarihimizin en yüksek savunma sanayii anlaşması gerçekleştirildi. En önemlisi BAE ile yapılan ve somutlaştırılmış olan anlaşma. Enerji fiyatlarının yükseldiği bir dönemden geçtik. Körfez ülkelerinde ciddi bir kaynak oluştu. Bu kaynakları dünyanın farklı ülkelerinde değerlendirme niyetindeler. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu döviz girişi ve doğrudan yatırım konusunda avantaj sağlayacak.
‘EK BİR VERGİYİ YIL SONUNA KADAR TARTIŞMA DURUMU YOK’
Şu an itibarıyla bütçede dengeleri kurmuş durumdayız. Kurumlar vergisini 5 puan artırdık. İhracatçılar için 1 puan artırdık. Bundan sonra Meclis’e bir düzenleme gelir mi? Bu Meclisimizin takdirinde. Bizim öngördüğümüz değişiklikleri yapmış durumdayız. Kendiliğinden güncellenecek vergiler dışında ek bir vergiyi, ilave bir vergiyi yıl sonuna kadar tartışma durumu yok.
‘KKM’NİN TAMAMINI MERKEZ BANKASI YÖNETECEK’
Kur korumalı mevduat kurun aşırı istikrarsızlaştığı dönemde devreye girdi. Tabiatı itibarıyla geçici bir mekanizma. Bugün geldiğimiz noktada hemen vazgeçilecek bir mekanizma değil. Şu anda böyle bir gündemimiz yok. KKM’nin tamamını Merkez Bankası yönetecek.” (HABER MERKEZİ)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***