MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üç gün önce partisinin TBMM grup toplantısında “Emeklilerimize yüzde 25’lik maaş artışı makul ve yeterli bulunmamıştır. MHP olarak teklifimiz şudur; 8 bin 77 TL liralık seyyanen artışın, kök ücrete ve aynısı ile emekli maaşlarına yansıtılmasıdır. Bizim isteğimiz; memurlara uygulanan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zammın emeklilere de uygulanmasıdır” demişti.
AK Parti ile MHP arasında emekliye maaş zammı konusunda yaşanan görüş ayrılığı sadece meclis kürsüsünde yapılan konuşmalarla kaldı.
En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını öngören, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ikiye katlayan “6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun HükmündeKararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” MHP’li vekillerin çoğunluğu çekimser kalsa da Cumhur İttifakı’nın diğer ortaklarının oylarıyla kabul edildi.
Bahçeli’nin çağrısı dikkate alınmadı
Memur ve emekli için öngörülen zam artış oranını yeterli bulmayan muhalefet cephesi, kanun teklifine, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını isteyerek şu şerhi koydu:
“Memur emeklilerinin aylıklarını artıran bu zam miktarı tarafımızca yeterli bulunmamaktadır. Bu konuda söz konusu artış oranının yüzde 34 olarak tespiti ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi konusunda verdiğimiz önergeler kabul görmemiştir.”
Muhalefet bu şerhi koyarken, AK Parti cephesi Cumhur İttifakı ortaklarından MHP lideri Bahçeli’nin “Emekliye maaş zammı makul ve yeterli değildir. Emekliye seyyanen 8 bin 77 liralık zam yapılmalıdır” çağrısını da dikkate almadı.
Maaş zammı ile ilgili düzenleme mecliste görüşülürken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin biraraya gelmesi de işe yaramadı. Bahçeli, düzenleme görüşülürken meclis genel kuruluna gitti. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da, seyyanen zam için mecliste AK Parti grup başkanvekilleriyle görüştü ama yine sonuç çıkmadı. AK Parti cephesinden yükselen “Bu bütçe olanaklarıyla seyyanen zam mümkün değil” sesleri Bahçeliyi de, sendika temsilcilerini de bastırdı.
Açlık sınırının altındaki emekliler
Zammı düzenleyen 18.madde görüşülürken CHP, emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi ancak önerge MHP’nin de dahil olduğu Cumhur İttifakı vekillerinin oylarıyla reddedildi.
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’nın,“7 bin 500 lira alanlar hiç zam almayacak. Ortalama 9 milyon emekli açlık sınırının altında, buradan çıkacak kararları gözlemekte. Keşke beraberce emekliler için güzel bir karar çıkarabilmiş olsaydık. AKP’liler sizden rica ediyorum, emekliler için birlikte düzenleme çıkaralım. Yoksa tarihinize leke olarak geçecek” sözlerine MHP’li vekillerin de sessiz kalması dikkat çekti.
“Kürsüde hamaset.. Kim olduklarını biliyorsunuz”
MHP’nin tutumuna en sert tepki mecliste Gelecek ve Saadet Partisi vekillerinin birleşmesiyle kurulan Saadet grubundan geldi.
Saadet Grubu başkanvekili Bülent Kaya, Saadet Partisi’nin emekliye seyyanen zam yapılması teklifinde bulunduğunu, MHP’nin bu teklifi reddettiğini duyurdu.
Kaya bu duruma ilk tepkisini “Kürsülerde hamaset karar yeri olan TBMM’de emekliyi açlığa mahkum edenler. Siz kim olduklarını biliyorsunuz” mesajıyla dile getirdi. Kaya, meclisten geçen maaş ve vergi zamlarıyla ilgili düzenleme için de “Zam, artan ergi ve harçları makyajlayarak milli dayanışma diye meclise sunuyorlar. Külfet olunca aklınıza millet, nimet olunca aklınıza siz ve rantiyeciler geliyor. Ey AKP dayanışma değil, dayatma yapıyorsunuz” eleştirisi getirdi.
AK Parti ekonomi kurmaylarının verdiği bilgiye göre yüzde 25’lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 2 bin lira ek ile 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekli zamları sadece kök aylıklara yapılacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***