Artı Gerçek – Artan döviz kuru uçak bileti fiyatlarını da vurdu. Türkiye’den vize başvurularına ret tartışmaları devam ederken vize bulabilenler bu kez de uçak biletlerindeki fahiş fiyat sorunuyla karşılaşıyor. Yurt dışına seyahat etmek isteyenler çözümü otobüs yolculuğunda buldu. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, ulaşımın önündeki en büyük engeli ‘vize sorunu’ olarak gösterirken önümüzdeki günlerde otobüs ile seyahat edenlerin sayısının artacağına dikkat çekti. Yıldırım, “Vize sorunu yaşanmasa bu seyahatler ikiye, üçe katlanacak” dedi.
İstanbul Bayrampaşa’daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’ndan Balkanlar, Kafkaslar, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelere onlarca yolcu taşınıyor. Ağırlıklı olarak Almanya’ya gidişlerin yoğun olduğu Bayrampaşa 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda, vatandaşlar 100 Euro’dan başlayan fiyatlarla seyahat edebiliyor. Kilogram problemi olmadan 2 valiz hakkı olan yolculara, ek valizlerinde de ‘göz kararı’ tarife uygulanıyor. Bayrampaşa’dan Münih’e yolculuk yaklaşık 27 saat sürüyor.
‘VİZE SORUNU EN BÜYÜK ENGEL’
Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, “70’li, 80’li yıllarda işçilerimizin çoğu otobüsle gidiyordu, uçakla gidemiyorlardı. Otobüsün tercih edilme nedeni çok büyük bagajla gittikleri için çok bagaj parası ödüyorlar. Kalabalık aileler, bugün fiyatlar 500-600 Euro. 5 kişilik bir aile gidiş dönüş 5 bin Euro. 5 bin Euro da bugün 100 bin liranın üzerinde bir rakam. Böyle bir rakamı ödeyemiyorlar. Onun için otobüsü tercih ediyorlar. Son zamanlarda talep arttı, artış var. Vize sorunu yaşanmasa bugün otobüslerde belki de son yılların rekor sayısına ulaşacağız Avrupa taşımalarında. Özellikle Almanya, Avusturya, Fransa’ya bile seferler başladı. Vize sorunu şu anda ulaşımın önündeki en büyük engel olarak görünüyor Avrupa seyahatlerinde” dedi.
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE OTOBÜS YOLCULARI DAHA DA ARTACAK’
Yıldırım, “Berlin var, Frankfurt var, Münih var, mesafelere göre 100 Euro’dan başlıyor, 150 Euro’ya kadar çıkıyor. Uçak fiyatları 500-600 Euro. Oradan eşya getiriyorlar, bunları uçaklara verdiklerinde çok ciddi paralar ödedikleri için uçaklar da fazla bagaj almadığı için otobüse bunu koyuyorlar ve çok düşük paralara seyahat etme imkanları oluyor. Yaz aylarında şu anda Almanya’ya her gün otobüs kalkıyor. Fransa’ya haftada 3 gün kalkıyor. Yaz aylarında her gün olacak bunlar. Belçika ve Hollanda da yaz aylarında olacak. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde otobüs yolcusu daha da artacak. 70’li, 80’li, 90’lı yıllarda biz günde 100 otobüs kaldırdığımız vardı Almanya, Fransa’ya, İngiltere ve Danimarka’ya. Yurt dışına şu anda Balkanlar, Kafkaslar, Avrupa, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Ukrayna seferleri günde yaklaşık 140 sefer çıkıyor. İstanbul’da kalkan toplam bin 100 otobüs var, bunların yaklaşık 140 tanesi yurt dışına kalkıyor. Vize sorunu yaşanmasa bu seyahatler ikiye, üçe katlanacak” diye konuştu.
‘EN KISA MESAFE 100 EURO’DAN BAŞLIYOR’
İşletmeci Fatih Bayrak da, “Talep çok, Almanya’da tarafından da dönüş taleplerimiz var. Sezonda karşılıklı seferlerimiz dolu. Ekstraları da hazırlamaya başladık. Buradan her yöne aracımız var ama yoğunluğumuz Almanya’da. 100 Euro’dan başlıyor en kısa mesafe, Münih’e. Uçaktan korkanlar var, yolu seven, geze geze gidelim diyenler var. İki bagaj hakkımız var, ekstra olduğu zaman yardımcı oluyoruz” dedi.
‘SEZON BAŞLADIĞINDA UÇAK BİLETLERİ DAHA FAZLA OLACAK’
Bir otobüs firması çalışanı Aysel Demirkurt, “Sezon başladığında uçak biletleri şu anki gördüğünüzden çok daha fazla olacak. Şu an 300 Euro ise; 1 ay sonra 800, 1000 Euro’lara çıkıyor biletler. 500 Euro vermiş olsa 5 kişilik bir aile 2 bin 500 Euro’ya gelir. Burada, 600 Euro verip, geri kalanını da burada yiyorlar. 100 Euro’dan başlayıp, 160 Euro’ya kadar gidiyor. Sezonda da 130 Euro’dan başlayıp 175 Euro’ya kadar çıkıyor. Gidiş dönüş bilet fiyatları daha uygun. Bizde de bagaj ücreti var ama havalimanı gibi değil. Havaalanı 1 kilogram fazla bagaja 10 Euro alıyor, biz de göz kararı veriyorlar. Genelde otobüsü tercih edenler, eski gurbetçiler, şu anki şartlara göre uçak biletlerinin pahalılığından dolayı tercih edenler bir de uçak korkusu olanlar, bagajı çok olanlar gidip geliyor. Gurbetçilerin gelişi, tatili döneminde gümrüklerdeki kuyruk 70 kilometreyi bulduğu zaman 27 saatlik yol 50 saate çıkabiliyor” şeklinde konuştu. (DHA)
Almanya, eski Kızılay Başkanı’na vize vermedi
TEPAV’dan 2022 vize verileri: Her 100 Schengen başvurusundan 15’i reddedildi
AB’li diplomattan ‘vize’ açıklaması: Yabancılara denetimsiz vatandaşlık verildiği için reddediliyormuş
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***