ŞIRNEX – Zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Miraç Miroğlu’nun davasında baronun talebi reddedilirken, duruşma ertelendi.
Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde 3 Eylül 2021’de bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu, polis memuru Metin Kiraz’ın kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Miraç Miroğlu’nun katledilmesine ilişkin Kiraz hakkında “Taksirle insan öldürme” suçundan açılan davanın 5’inci duruşmasının dün İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldüğü öğrenildi. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, Şirnex Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu avukatları ve Miroğlu ailesinin avukatları hazır bulundu. Sanık polis Metin Kiraz ise, duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle duruşmada ilk olarak evraklar okundu.
‘RAPORLARDA EKSİKLİK VAR’
İlk olarak savunma yapan Miroğlu’nun avukatlarından Zeynep Eker, raporlarda eksikliklerin olduğunu ifade ederek, olay yerinde yeniden bir keşfin yapılmasını talep etti. Eker, dosya içerisinde bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına karşı itirazlarının olduğunu belirterek, “İlk ATK raporunda Miraç’ın trafik tabelalarına dikkat etmemesi sebebi ile ‘asli kusurlu’ olduğu belirtilmişti. İkinci ATK raporunda ise 7 yaşındaki bir çocuk sürücü olarak belirtilmiş ve tabelalara uymaması sebebi ile asli kusurlu olduğu belirtilmiştir. 7 yaşındaki bir çocuktan algılama yeteneği bir yetişkinin ki gibi gelişmiş olarak kabul edilip bu hususlara dikkat etmesi beklenemez, ayrıca raporlarda Miraç’ın eylemleri değerlendirilirken sanığın eylemleri hakkında bir değerlendirme yapılmamıştır. Bu yönden de raporlarda eksiklik mevcuttur, olay yeri tutanağında sanığın kavşağa yaklaşırken hızını azaltmadığı bu nedenle kusurlu olduğu belirtilmiştir” dedi.
‘ZIRHLI ARACIN HIZ TESPİTİ YAPILMALIDIR’
Şırnak Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukat Serkan Karakaş, her celsede sanık polisin suçtan kurtulmaya dönük beyanlarda bulunduğuna işaret ederek, “Dosyaya sunulan ATK raporlarını kabul etmiyoruz, raporlar hüküm kurmaya elverişli değildir, olayın aydınlatılması gereken yönlerin hepsine değinilmemiştir. Olay yeri krokisinde olayın gerçekleştiği yol 6 metre genişliğindedir ve zırhlı araç ile çocuk arasında 4 metre görüş mesafesi vardır. Ayrıca dosya arasındaki görüntülerden de anlaşılacağı çocuk sanığın 6 saniye boyunca görüş açısındadır ve olay yeri krokisinde araca ait fren izi tespit edilememiştir. Hız tespit edilememiştir ancak olası kast veya bilinçli taksir durumlarının değerlendirilmesi açısından bu hususun tespit edilmesi önem arz etmektedir. Olası kast doğrudan kast hususlarında değerlendirme yapılabilmesi adına yeniden rapor aldırılarak aracın hızının tespit edilmesi gerekmektedir. Ayrıca keşif talebimiz de vardır ve aynı şartlarda zırhlı bir araç ile tatbikat yapılarak olay anı canlandırılmalıdır. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak taleplerimizin kabulü ile sonuç olarak sanığın üst halden cezalandırılmasını talep ediyoruz” diye belirtti.
İddia makamı da dosyanın gelmiş olduğu aşama itibariyle katılan vekillerin talepleri hususunda detaylı mütalaa verebilmek için süre istedi.
Yapılan savunmalar ardından mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle Şırnak Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu’nun katılma talebinin reddine, sanık müdafine savunma yapabilmesi için ve ayrıca iddia makamının detaylı incelemede bulunması için süre vererek, bir sonraki duruşmayı 20 Haziran’a erteledi.
Miroğlu’nun avukatları bu hususlara ilişkin sözlü itirazda bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***