Yaklaşık 1 milyon sekizinci sınıf öğrencisin 15 bin 532 okulda katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tamamlandı.
Öğrenciler 45 dakikalık arayla birlikte 200 dakika süren sınavda 50 sorudan oluşan sözel ve 40 sorudan oluşan sayısal testi çözdüler.
Sözel testte 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu yöneltilirken sayısal testte ise 20’şer Matematik ve Fen Bilgisi sorusu bulunuyordu.
Aileler her yıl olduğu gibi yine çok heyecanlıydı
Çocukları İstanbul’da bulunan Nurettin Teksan Ortaokulu’nda sınava giren veliler sınav sırasında oldukça heyecanlıydı. Kimileri çevrede bulunan pastanede oturarak çocuklarının sınavdan çıkmasını beklerken kimileri ara ara yağan yağmura rağmen bir ihtiyaç durumunda çocuklarına yardımcı olmak için okul önünden ayrılmadı.
Yakın arkadaşları ile birlikte okulun önünde bekleyen Didem ve Taner Layık çifti çocukların sınav yaklaştıkça önemini daha da kavradığını söylediler.
Tanır Layık, “Fen biraz kötü ama Türkçe ve Matematik nispeten daha iyi. Son zamanlarda çalışmaya başladı, bakalım bekliyoruz. Onun gönlünden Şişli Terakki geçecek” derken aynı kaldırımın diğer tarafında kardeşinin sınavdan çıkması bekleyen Behram Ceylan, “Sınava hazırlanırken girdiği denemelerde puanı fena değildi yine benzer bir sonuç bekliyoruz. Ben Saint Joseph Lisesi’nde okuyorum, onu da buraya gelebilecek gibi görüyorum” yorumunda bulundu.
Ailelerin asıl hedefi iyi üniversite kazanacak okullar
Bazı aileler ise liseden çok üniversiteyi düşünüyor.
Kızı Merve Çakıroğlu’nu bekleyen Nurten Çakıroğlu, “Hala çok heyecanlıyız, Allah inşallah güzel bir yeri nasip etsin. Gönlümden doktor olması geçiyor nasip. Emek verdi. Allah hiç kimsenin emeğini boşa çıkarmasın” derken arkadaşı Kadriye Akyer ise iki test arası verilen arada moralsiz olan kızı için dua ettiğini söylüyordu.
Okunmuş pirinç ve suyu yanında bulundurduğunu belirten Akyer, “Benim kızım ilk yarıda heyecanlı çıktı. Zor olduğunu söyledi. Onun endişesini taşıyorum. İnşallah sayısal iyi geçmiştir” ifadelerini kullandı.
10 günlükken evlatlık aldığı kızının başarılı olmasını isteyen Gülsüm Güleç ise “Benim kızım veteriner olmak istiyor. Artık nereyi kazanırsa orayı yollayacağım. Allah kısmet ederse ne yapalım. Deprem bizi pek etkilemedi. Çocukların buluğ çağında bu durum onları biraz etkiliyor. Allah’a çok şükür kızıma şu ana kadar baktık. İyi bir yeri kazansın işitiyoruz. Kazanabilirse güzel ama her şeyin başı sağlık. Üniversite okuyanlar var ama bazıları boş geçiyor. O yüzden çok da kafayı takmıyorum” diye konuştu.
Öğrencilere göre bu yıl Türkçe soruları Matematik sorularından daha zordu
Saat 12.55 olduğunda sınavdan çıkan ilk öğrenci göründü, ardından da diğerleri ailelerin güçlü alkışıyla okul bahçesinden dışarı çıktı.
Okul birincisi Duru Bahadıroğlu her zamankinin aksine bu yıl Matematik ve Fen sorularının daha kolay olduğunu söyledi.
Bahadıroğlu, “Sözel genel olarak daha zordu. Sayısal girdiğim en kolay deneme gibiydi. Matematik ve Fen testlerinde zorlanmadım. Hatta çok kolaydı. Bu sefer sözel sorularını zorlaştırmışlar. Türkçe testinde üç tane dil bilgisi sorusu vardı. Diğerleri ağırlıklı olarak paragraf sorularıydı. Hedefim Galatasaray Lisesi” dedi.
Bahadıroğlu ile birlikte sınavdan çıkan ikizler Erin ve Ayla Örer de sözel sorularından şikayet ettiler. Ancak Erin Örer Din ve Ahlak Bilgisi sorularının da şaşırtmalı olduğunda ısrarcıydı.
Türkiye’nin en popüler liseleri Galatasaray ve İstanbul Erkek sınavda binde 1’e giren öğrencileri alıyor
Türkiye’de en popüler okullar son yıllarda değişim göstermiyor.
Galatasaray Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi en çok talep edilen devlet okulları olurken bu okulları Kabataş Erkek Lisesi, Ankara Fen Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi takip ediyor.
Bu okullar binde 3’e giren öğrencileri alıyor.
Özel okullardan en çok rağbet gören okul ise Robert Koleji, bu okulu Alman Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, Avusturya Lisesi, Saint Joseph ve Koç Lisesi takip ediyor.