Kuveyt ordusu, Türk savunma sanayi firması Baykar ile “Bayraktar TB2” silahlı insansız hava araçları (SİHA) satın almak için iki ülke arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla 367 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzalandığını açıkladı.
Baykar şirketinden yapılan açıklamada da, “Kuveyt Devleti ile milli SİHA Bayraktar TB2 ihracatına dair yürüttüğümüz sözleşme sürecini başarıyla tamamladık. Amerika, Avrupa ve Çinli firmaların da yer aldığı rekabete dayalı sürecin kazananı olan milli SİHA Bayraktar TB2, 2019’da çöl şartlarında 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun uçuş süresi rekorunu kırdığı Kuveyt semalarında görev yapacak” denildi.
Kuveyt ordusunun Twitter’dan yaptığı açıklamada, toplam kaç adet insansız hava aracı satın alındığı belirtilmedi.
Açıklamada, sözleşmenin amacının savunma kapasitesini arttırmak olduğu, TB2’lerin çeşitli keşif ve hedefli görevlerde, askeri operasyonları desteklemek ve istihbarat toplamak amacıyla kullanılacağı belirtildi.
TB2’lerin çok çeşitli silah taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilen açıklamada bunlar arasında lazer güdümlü füzeler ve akıllı bombalar olduğu kaydedildi.
Kuveyt’in açılamasında bu tür hava araçlarının ülkede 2019 yılında test edildiği ve zorlu hava koşullarında, yüksek sıcaklıklarda, rüzgar ve kum fırtınalarından etkilenmeden 27 saat 3 dakika gibi rekor uçuş süresine sahip olduğu belirtildi.
Açıklamada Bayraktar TB2’lerin 6,5 metre uzunluk, 12 metre genişlik, maksimum 650 kilo yük ile uçabilme, 150 kilometreye kadar menzil, 130 kilometreye kadar hız ve 24 saatten fazla kesintisiz uçabilme özelliği ile dünyanın en iyi SİHA’larından olduğu ifade edildi.
TB2’ler, tanklarla topçu sistemlerini lazer güdümlü bombalarla imha etmek üzere saldırmadan önce 25 bin fite kadar yükselebiliyor. TB2, Ukrayna’daki savaşın ilk aşamasında Rusya’nın ezici askeri üstünlüğünün zayıflatılmasına yardımcı olmuştu.
1980’lerde Selçuk Bayraktar’ın babası Özdemir Bayraktar tarafından kurulan Baykar Makina, Türkiye’nin kendi savunma endüstrisini güçlendirmeye çalıştığı sırada 2005 yılında insansız hava araçlarına odaklanmaya başlamıştı.
TB2, Ukrayna savaşının yanısıra Suriye, Irak, Libya ve Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda önemli bir unsur haline gelerek Türkiye’nin küresel savunma ihracat girişimlerine öncülük etmeye başladı.
Bayraktar TB2 SİHA, halk arasında o kadar büyük bir ilgi gördü ki Ukraynalılar bir şarkı besteledi ve Ukrayna’nın bazı müttefikleri daha fazla sayıda satın almak için bağış kampanyaları başlattı.
Kuveyt, “Bayraktar TB2” insansız hava araçları satın almak için sözleşme yapan 28’inci ülke oldu.