– Yunanistan’da dört yılın ardından 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimler sonucunda hükümetin kurulamaması üzerine seçmenler, anayasa gereği bugün ikinci kez sandığa gidiyor. Seçimlere 26 siyasi parti, 4 parti ittifakı ve 2 bağımsız aday katılırken ülke genelinde yaklaşık 10 milyon seçmen, 21 bin 634 seçim merkezinde oy kullanabilecek.
21 Mayıs’taki seçimlerde iktidarda bulunan Başbakan Kirayakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi birinci olurken yeni seçim sistemi nedeniyle tek başına iktidara gelmesi için gerekli 151 sandalyeye ulaşamadı. Yeni Demokrasinin aldığı yüzde 40,79’luk oy, partiye 300 sandalyelik meclise 146 milletvekili gönderme imkanı tanıdı. Yeni Demokrasi Partisi’ni ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07’lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etti.
Onlarca yıldır Yeni Demokrasinin bir numaralı rakibi olan ancak ekonomik kriz sürecinde oy oranı gerileyen merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ise, kaybettiği gücünü kısmen toplayarak yüzde 11,46’lık oy ve 41 milletvekiliyle ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü oldu.
Yunanistan Parlamentosu’nun kemikleşmiş partilerinden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise yüzde 7,23 oy ve 26 milletvekili, aşırı sağcı tutumuyla bilinen Yunan Çözümü Partisi ise yüzde 4,45 oy ve 16 milletvekiliyle parlamentoda temsil hakkını kazandı. Yüzde 3’lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı beş oldu.
ANKETLERDE YENİ DEMOKRASİ BÜYÜK FARKLA ÖNDE
Ülkedeki kamuoyu yoklamaları eski Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi partisinin, 2015-2019’da ülke borç krizinin zirvesinde iken iktidarda olan sol ittifak SYRİZA’ya karşı geniş bir farkla kazanacağını gösteriyor. Yeni Demokrasi 21 Mayıs seçimlerinde SYRİZA’dan yüzde 20 oranında daha fazla oy almıştı. O zamandan bu yana yapılan kamuoyu yoklamaları, Yeni Demokrasi’nin pazar günkü seçimler öncesinde farkı genişlettiğini gösteriyor.
RASS anket kuruluşu tarafından 19 Haziran’da yayınlanan bir anket, Yeni Demokrasi’nin oy oranını yüzde 42,9’a çıkarırken SYRİZA’nınkini ise yüzde 17,9 olarak gösterdi. Buna göre Yeni Demokrasi 300 sandalyeli parlamentoda 166 sandalye ile rahat bir çoğunluk kazanıyor. Sosyalist PASOK partisi ankette yüzde 12,3 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
YEDİ PARTİ PARLAMENTOYA GİREBİLİR
Son olarak, Pulse, GPO ve Alco şirketlerinin sırasıyla SKAI, Star ve Alpha basın kuruluşlarına sunduğu üç anket de Yeni Demokrasi’nin 25 Haziran’da yapılacak seçimlerinden sonra tek başına iktidara geleceğini ortaya koydu. Bu anketlerde de Yeni Demokrasi ile SYRİZA arasındaki fark 19 ila 23 puan arasında değişiyor. Kamuoyu yoklamaları, eski Syriza milletvekili Zoe Konstantopoulou tarafından kurulan solcu Plefsi Eleftherias ve yeni kurulan Spartalılar adlı aşırı sağ parti de dahil olmak üzere yedi partinin parlamentoya girebileceğini gösteriyor.
SEÇİM SİSTEMİ YENİ DEMOKRASİ’YE AVANTAJ SAĞLIYOR
Yunanistan’da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan birinci partiye fazladan milletvekilliği verilmiyor ancak hükümet kurulamaması halinde ikinci kez sandığa gidildiğinde birinci partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste 20 ilâ 50 milletvekilliği ekstradan veriliyor.
Böylelikle koalisyon arayışındaki çıkmaz, birinci partiye verilen destekle aşılmaya çalışılıyor.
21 MAYIS’TA HÜKÜMET KURULAMAMIŞTI
Ülkede 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranına sahip değilken Yeni Demokrasinin bu fırsatı sadece beş sandalyeyle kaçırması, ikinci kez sandığa gidilmesine yol açtı.
Yeni Demokrasi lideri Kiryakos Miçotakis, seçimin hemen ardından yaptığı açıklamada, sandıktan çıkan sonucu halkın koalisyon yerine tek başına iktidara gelmiş güçlü bir hükümeti istediği şeklinde yorumlamıştı.Koalisyon çalışmaları için bürokratik süreç tamamlandı ancak liderler gerçekte koalisyon kurmak üzere çaba harcamamıştı. Yeni Demokrasinin herhangi bir koalisyona yanaşmayacağı, ikinci kez sandığa gidildiğinde verilecek ekstra sandalyeleri hedeflemesi, koalisyon çalışmalarını sadece aşılması gereken teknik bir sürece dönüştürmüştü. (DIŞ HABERLER)
Komşunun seçimi: Yunanistan’da Miçotakis neden önde, SYRIZA neyi yanlış yaptı?
Anketlerde Yeni Demokrasi büyük farkla önde: Yunanistan pazar günü yine sandık başında
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***