WAN– Yeşil Sol Parti Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, devlet okullarına “manevi danışman” atamasını Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” kapsamında yapılan protokollerle devlet okullara “manevi danışmanlık” adı altında imam atanmasını Meclis gündemine taşıdı. Koçyiğit, konuyla ilgili Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
MEB VE DİYANET İŞBİRLİĞİ İÇİNDE
Bu proje ve uygulamalardan kaygı duyulduğunun belirtildiği önergede, “Son yıllarda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalandığı kamuoyuna yansımakta ve bu durum toplum nezdinde kaygı uyandırmaktadır. Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesinin 14’üncü maddesinden de anlaşılacağı üzere 18 yaşını doldurmamış olan çocuklara ailelerinin kendi inançlarını öğretme hakları bulunmaktadır. Devletin, ailenin ve tüm yetişkinlerin çocuklara karşı sorumluluğu çocukların hak ve özgürlükleriyle bir bütün olarak yaşamalarının koşulları ile din ve inanç konusunda düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanmasıdır” ifadeleri yer aldı.
Önergede bakanın yanıtlaması için şu sorulara yer verildi:
“*Okullarda görevlendirilen ‘manevi danışmanların’ pedagojik formasyonu var mıdır?
*Eğitimci perspektifinize göre ‘manevi danışmanlık’ uygulaması ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mesleği etik ilkeleri ne ölçüde uyumludur?
* ‘Manevi danışman’ görevlendirilmelerinin bilimsel temelli eğitimi nasıl desteklemesi beklenmektedir?
*Kamu kurumunda, kamu hizmeti aracılığıyla çocuklarla yan yana getirilen manevi danışmanların eğitim ve öğretim süreçlerine nasıl bir etkisi olması planlanmakta ve bu hangi bilimsel ölçütlere dayandırılmaktadır?
*’Manevi danışmanların’ okullarda görevlendirilmelerinin çocukların ve toplumun din ve inanç özgürlüğünü nasıl etkileyeceği öngörülmektedir?
*Halihazırda ataması yapılan kaç ‘manevi danışman’ vardır? Kaç ‘manevi danışman’ atanması planlanmaktadır?
*MEB okullarında ciddi bir öğretmen eksiği ve karşılığında atanmayı bekleyen binlerce Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen bulunmaktadır. MEB’in okullara öğretmen ataması planı var mıdır?
*MEB’e bağlı herhangi bir kurumun/alanın yaz döneminde kendilerine tahsis edilmesi talebi ile Bakanlığınıza başvuran Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) dışında herhangi bir kurum olmuş mudur? Kimlere olumlu yanıt verilmiştir?”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***