İsveç hükümeti, 2013 yılında uyuşturucu nedeniyle suçlu bulunan bir kişiyi Türkiye’ye iade etmeye karar verdi.
İsveç hükümetinin bu hamlesi Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılma talebini engellemeye devam ettiği sırada geldi.
Hapis cezasını çeken ve İsveç’te yaşayan kişi, sınırdışı edilmesinin esas nedeninin Kürt yanlısı bir siyasi parti üyesi olması ve Ankara’nın terör örgütü olarak kabul ettiği bir örgütü desteklemesi olduğunu iddia etti.
İsveç Yüksek Mahkemesi, bu kişinin sınırdışı edilmesinin önünde engel olmadığını söyledi ve sözkonusu kişi hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üstünde oynanmış fotoğraflarını çevrimiçi paylaştığı gerekçesiyle Türkiye’de soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.
Ankara, Stockholm’ü PKK üyelerine ve diğer terör grubu mensuplarına karşı katı olmamakla suçluyor.
NATO askeri ittifakı, gelecek ay Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak zirve öncesinde İsveç’in üye olmasını istiyor. Bir aday ülkenin NATO üyeliğinin tüm mevcut üyelerin meclislerinde onaylanması gerekiyor.
İsveç Adalet Bakanlığı, sözkonusu kişinin kimliğini açıklamadı ancak Associated Press haber ajansına Stockholm hükümetinin geçen ay İsveç’in Yüksek Mahkemesi’nin şahsı iade etme kararını onayladığını doğruladı.
Sözkonusu kişinin Türkiye’nin iadesini istediği isimlerin bulunduğu listede olup olmadığı bilinmiyor.
İsveç geçen ay terörle mücadele yasalarını sıkılaştırmıştı. İsveçli milletvekilleri, aşırılık yanlısı bir örgütü tanıtacak, güçlendirecek veya destekleyecek şekilde katılım sağlamaktan suçlu bulunan kişiler için sekiz yıla kadar hapis cezası öngörmüştü. Düzenleme 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girdi.
Sözkonusu şahıs 2019 ve 2020’de İsveç’te mahkemeye Türk hükümetini eleştiren iletileri onayladığını belirtmişti. Aynı dönemde Erdoğan’ın üstünde oynanmış resimlerini çevrimiçi paylaşmıştı.
Bu kişi hakkında 2013 yılı Eylül ayında Adana’ya 1,8 kilogram hint keneviri sokma suçlamasıyla Türkiye’de 4 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti.
Bu kişi Yüksek Mahkeme’ye verdiği ifadede “sınırdışı edilmesinin arkasındaki esas nedenin Kürt meselesi için aktif şekilde mücadele etmesi olduğunu” söyledi ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üyesi olduğunu belirtti.
HDP Türkiye’de hakkında yapılan PKK’nın uzantısı olduğu suçlamalarını reddediyor ve Kürtler’le diğer azınlıkların haklarının yasal düzeyde arttırılması için mücadele ettiğini belirtiyor.
İsveç’te Yüksek Mahkeme 30 Mayıs’ta aldığı kararla sözkonusu kişinin sınırdışı edilmesine yeşil ışık yakmıştı.
Mahkeme belgelerinde soruşturmada sözkonusu kişinin iadesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu olmadığına ilişkin bir değerlendirmeye yönelik temel bulunmadığı belirtilmişti.
İsveç basını da 35 yaşındaki bu kişinin 2014 yılında uyuşturucu suçundan dört yıl yedi ay hapis cezasına mahkum olduğunu, daha sonra şartlı tahliye edilerek 2018’de İsveç’e taşındığını ve Türk savcıların talebi üzerine geçen yıl Ağustos ayında cezasının geri kalan kısmını Türkiye’de çekmek üzere yeniden tutuklandığını belirtmişti.