CENEVRE – Uluslararası Göç Örgütü, Akdeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğinden kaynaklanan göçü ele almak için somut adımlar atılmasını talep etti.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Kuzey Afrika’daki iklim değişikliği kaynaklı göçün artmasına yönelik somut çözüm önerilerinde bulundu. Örgüt, Fas’ın Tanjır kentinde bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan Akdeniz İklim Zirvesi’nde (MedCOP), iklim değişikliğinden kaynaklanan göç konularının ele alınmasını istedi.
YÜZDE 30’LUK ARTIŞ ALARM VERİYOR
IOM yayınladığı son raporunda, 2022 yılında, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da meydana gelen afetler, önceki yıla göre yüzde 30 artışla 305.000 yeni yerinden olmaya yol açtığına dikkat çekti. Sel, fırtına ve kuraklık gibi doğal afetler, su ve gıda güvencesini tehdit ettiği belirtilen raporda, bu durumun insanların sağlığını ve geçim kaynaklarını olumsuz etkilediği kaydedildi.
Dünya Bankası’nın verilerine de dikkat çeken IOM, Kuzey Afrika’da somut iklim eylemleri alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar 19 milyon insanın iklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalabileceğini kaydetti.
SAVUNMASIZ TOPLULUKLARA DESTEK
Uluslararası Göç Örgütü’nün, Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinin insan hareketliliği üzerindeki etkilerini azaltmak için, savunmasız toplulukların dayanıklılığını güçlendirmeye yönelik kapsayıcı bir yaklaşıma odaklandığını kaydeden IOM Kıdemli Bölgesel Danışmanı Hassan Abdel Moneim Mostafa, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “IOM, iklim değişikliği ve insan hareketliliği arasındaki ilişkileri kapsayıcı ve çözüm odaklı bir strateji ile ele almaya kararlı” ifadesini kullandı.
AKDENİZ’DE İKLİM EYLEMİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ
Uluslararası Göç Örgütü’nün, Akdeniz İklim Zirvesi’nde hükümetler, yerel yönetimler, Birleşmiş Milletler ajansları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 500’den fazla katılımcı ile bir araya gelerek yerel iklim eylemleri için Akdeniz dinamiklerini güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Mostafa, Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinden kaynaklanan göçün ve bu göçün yarattığı zorlukların önlenmesi ve yönetilmesi için somut adımlar atılması gerektiği vurguladı.
MA / Rüştü Demirkaya
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***