İSTANBUL – Sınır dışı edilmek istenen ve GGM’de tutulan İranlı Elyas Torabibaeskendari’nin ülkesinde idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten hak savunucuları, serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, 25 Haziran’da İstanbul’da yapılan Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alındıktan sonra Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari’nin maruz kaldığı ihlallere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
İHD İstanbul Şube binasında yapılan toplantıya Torabibaeskandari’nin ailesinin yanı sıra birçok hak savunucusu katıldı. Toplantıda basın metnini İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu.
Torabibaeskendari’nin gözaltına alındıktan sonra ailesinin derneğe başvurduğunu belirten Ersoy, gözaltı sonrasında hem derneklerinin hem de ÖHD’li avukatların harekete geçerek, Taksim Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne gidip Torabibaeskendari’yle görüştüğünü aktardı. Yapılan görüşme sonrasında yetkililerin, Torabibaeskendari’nin Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğü bilgisini verdiğini fakat daha sonra avukatların bilgisi dışında oradan da Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildiği öğrendiklerini belirten Ersoy, avukatların Urfa’da da Torabibaeskendari’yle görüşme girişimlerinin sonuçsuz kaldığı bilgisini paylaştı.
SERBEST BIRAKILMA ÇAĞRISI
Torabibaeskendari’nin İran’da annesiyle birlikte yaşadığı ağır işkenceler nedeniyle Türkiye’ye göç ettiğini ve uluslararası koruma talep ettiğini ifade eden Ersoy, Torabibaeskendari ailesinin 2013 yılından bu yana Türkiye’de “şartlı mülteci” olarak yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Torabibaeskendari’nin geri gönderilmesiyle idam edilebileceği riski ve yaşamsal tehlikelerinin oluşabileceğini vurgulayan Ersoy, “Bu süreçte işkence görmüş olabileceği ve sınır dışı edilme ihtimalinden kaygı duymaktayız. Elyas’ın nerede ve hangi koşullarda tutulduğunun resmi makamlarca açıklanmasını ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
Ersoy’un ardından söz alan annesi Ashraf Abudzadeh Bereyhi de, Torabibaeskendari’yle yaptığı telefon görüşmesini aktardı. Torabibaeskendari ve beraberindekilerin 17 saat boyunca aç ve susuz bırakıldığını ve kötü muameleye maruz kaldığını aktaran Bereyhi, “Çocuğum için ne yapmam gerekirse onu yapmak istiyorum. Ben sadece kendi çocuğum için değil oradaki herkes için kaygılıyım” diyerek çağrıda bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***